News55

Expert: Vanligaste missarna när vi städar

Det blir inte alltid så rent hemma som du tror efter städningen, menar städexpert. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 19 okt. 2023Publicerad: 19 okt. 2023

Kanske känner du dig nöjd med städningen efter att ha dammat, dammsugit och våttorkat golven en gång i veckan? Det är dock inte tillräckligt enligt städexpert. Här kan du läsa om missarna som många gör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns delar av hemmet vi missar när vi veckostädar. Det största misstaget handlar om damm, enligt städexperten Marléne Eriksson, skriver Livsstil.

– Damm finns överallt i våra hem men många gånger tar vi bara hand om det damm som finns på golvet. Om du tar ut en gardin och skakar den i solen så ser du hur mycket damm det är på den. Storstädar man och tar sig an hela hemmet så får man bukt på dammet ordentligt, säger städexperten Marléne Eriksson.

Damm är en är en mix av hudflagor, hår, bakterier, pollen, virus, matrester och kvalster. Och det sistnämnda kan orsaka allergi, förklarar hon.

– Se till att moppa väggar och tak med torr trasa en gång i halvåret. Ta ut böcker, damma bokhyllan samt plocka undan de kläder du inte använder för säsongen och städa i garderoben. Och kom ihåg att du inte behöver ta hela hemmet på en gång. Ta ett rum eller område i taget och gör klart det innan du tar dig an nästa annars kan det lätt kännas övermäktigt, säger hon till Livsstil.

Här brister det

När det kommer till rengöringen i köket brister det på en punkt för väldigt många.

– Fläkten är folk dåliga på att göra rent. Fettet i den är ju självantändande så det är väldigt viktigt att göra rent fläkten. Kan du ta bort fläktlamellerna så tar du ner dem och gör rent med diskmedel. På andra fläktar så behöver man byta filter och då gäller det att göra det regelbundet.

Något annat vi ofta går bet på är att rengöra bakom möbler.

ANNONS

–Folk är så rädda för att dra fram saker när de städar. Man drar inte fram soffor eller sängar men listerna blir ju också smutsiga och dammiga. Dra fram möblerna och ta elementmunstycket och dammsug runt listerna. Även moppning är viktigt att göra ända intill listen. Får man ohyra i hemmet vill de gärna gömma sig just runt listerna så man ska vara noga med att göra rent där, säger Marléne Eriksson.

Ibland behöver man även blicka uppåt i rummen.

– Då och då behöver man gå på höjden och göra rent ovanför köksskåpen till exempel. Många har ett mellanrum mellan tak och skåp i köket och det är väldigt lätt att glömma bort den ytan. Du kan lägga ett par tidningar där uppe som inte syns. Så istället för att fett och damm lägger sig där så byter du bara ut tidningarna då och då. Då behöver man inte torka där så ofta.

ANNONS

Rätt grejer

Hennes sista tips är att se till att ha rätt grejer redo för städningen.

– Bra redskap är A och O. Inte bara för att det ska bli roligare – resultatet blir bättre om du har bra grejer att jobba med. Kolla så att du har allt du behöver innan du börjar städa. En bra dammsugare, en mopp att torka golven med och bra trasor. Du behöver många trasor så att du kan byta under tiden du städar, både mikrofiber och vanliga bomullstrasor att torka torrt med efteråt, tipsar städexperten och fortsätter:

– Prova att torka torrt med en bomullstrasa efter att du gjort ren en kran i krom – den kommer att skina som aldrig förr. Jag lovar! När det kommer till rengöringsmedel så kommer du väldigt långt på sådant som du har i ditt skafferi – ättika, bikarbonat, salt och citron. Men givetvis ska ett städförråd innehålla diskmedel och såpa också.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]