News55

Inflammation – tyst fiende i åldrandets spel

Inflammation
Kronisk inflammation är kroppens fortsatta svar på ett upplevt hot, även när det inte finns någon verklig skada att bekämpa. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Inflammation är en viktig del av kroppens immunförsvar och fungerar som skydd mot skador och infektioner. När inflammation blir kronisk kan den dock leda till allvarliga hälsoproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Termen “inflammerande” beskriver en låggradig och konstant inflammation som ökar med åldern och som kopplas till sjukdomar som hjärtinfarkt, cancer och Alzheimers, skriver Wall Street Journal.

Vad är kronisk inflammation?

Kronisk inflammation är kroppens fortsatta svar på ett upplevt hot, även när det inte finns någon verklig skada att bekämpa.

Dr. Claudio Franceschi myntade begreppet för att beskriva sjukdomstillståndet som kan leda till uppbyggnad av inflammatoriska ämnen i kroppen, vilket kännetecknar nästan alla kroniska sjukdomar, enligt Dr. Luigi Ferrucci från National Institute on Aging.

Sunda livsstilsval effektivast.
Det finns egentligen inga riktigt effektiva läkemedel mot kroniska inflammationer. Den bästa behandlingen mot sådana sjukdomstillstånd är sunda livsstilsval. (Foto: Pexels)
ANNONS

Hur påverkas hälsa av inflammation?

Studier visar att högre nivåer av kronisk inflammation ökar risken för dödsfall. En omfattande forskning visar att personer med högre grad av inflammation i kroppen löper betydligt högre risk att dö jämfört med de som är friska.

Inflammation kopplats till en 70- procentig högre risk att dö i hjärtinfarkt eller stroke. Kronisk inflammation bidrar även till neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.

ANNONS

Forskare vid  University of California  i San Francisco har upptäckt att långdragna inflammatoriska tillstånd kan försämra vår allmänna hälsa från unga åldrar. Det märks bland annat genom att den kognitiva förmågan försämras.

Livsstilsfaktorer som påverkar inflammation

Regelbunden fysisk aktivitet och tillräcklig sömn är viktiga faktorer som kan mildra inflammatoriska tillstånd i kroppen.

En kost med fokus på frukt, grönsaker, fullkorn och fisk ger visst skydd, medan rött kött och bearbetade livsmedel snarare kan öka risken för infektioner.

Till antiinflammatoriska livsmedel hör alltså medelhavskost med örter och kryddor som reglerar stresshormoner; vitlök, gurkmeja, ingefära, kanel och cayenne.


En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och fisk är bra.
En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och fisk ger ett visst skydd, medan rött kött och bearbetade livsmedel snarare kan öka risken. (Foto: Pexels)

Behandling och framtida forskning

Behandlingar är svåra och komplicerade, eftersom det är svårt att dämpa inflammationer utan att blockera immunförsvaret.

ANNONS

Nya läkemedel som Kolkicin Orifarm har godkänts för att behandla inflammationer relaterade till hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskare undersöker även andra läkemedel, exempelvis GLP-1 och metformin på grund av deras antiinflammatoriska effekter.

Nyckeln till friskare åldrande

Inflammation är en osynlig fiende i kampen mot åldrandet. Genom att förstå och vidta åtgärder mot kronisk inflammation kan vi förbättra vår hälsa och vardag.

Forskning fortsätter och förhoppningsvis kommer det att finnas bättre antiinflammatoriska behandlingar i framtiden som kan höja livskvalitet och mildra svåra sjukdomstillstånd.

Läs också:

Var försiktig om din hjärna: Håll sig frisk

Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation

ANNONS

Kosten du ska äta för att maxa din hälsa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS