News55

Kolla in – här är nya träningstrenden

träning
Tackla klimakteriet med tyngdvikter. (Foto: Gero Breloer/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 26 juli 2024Publicerad: 26 juli 2024

Vikten. Sömnen. Hormonerna. Så påverkas du som kvinna över 50.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya siffror visar på ett ökat intresse för styrketräning och andra tuffa träningsformer, i takt med att fler kvinnor närmar sig 50, skriver Wall Street Journal.

Tidningen hänvisar till en ny rapport från CrossFit Open, som beskriver att antalet kvinnor mellan 50 och 59 som anmält sig till tävlingen ökat dramatiskt, från cirka 8 300 år 2021 till över 11 000 deltagare för 2024. CrossFit Open är en årlig internationell tävling inom CrossFit, ett populärt träningsprogram som kombinerar olika funktionella rörelser som lyft, hopp, och kroppsviktsövningar.

Ökningen pekar på att kvinnor som tidigare kanske undvikit gymmet på grund av stereotypa förväntningar, nu upptäcker kraften i att bygga muskler och förbättra sin hälsa, skriver Wall Street Journal.

Tacklar klimakteriet med tyngdvikter

Debbie Laurenzano, 57, började träna under klimakteriet för att hantera sin viktuppgång och andra symptom. Hon blev förälskad i träningen och jobbar nu på gymmet, efter att ha gått i pension.

“Jag tog ett kliv utanför min bekvämlighetszon, provade och blev förälskad. Jag älskade att få upp pulsen, använda roddmaskinen, löpbandet och vikterna på golvet”, säger hon till Wall Street Journal.

ANNONS

Fördelar för kvinnor över 50

Det finns många fördelar med styrketräning för kvinnor över 50:

ANNONS

Ökar muskelmassan
Styrketräning hjälper till att motverka den naturliga förlusten av muskelmassa som sker med åldern. Ökad muskelmassa underlättar i vardagen, till exempel när det handlar om att lyfta och bära saker.

Minskar risken för benskörhet
Regelbunden styrketräning kan förbättra benhälsan och minska risken för benskörhet. Starka muskler bidrar till bättre balans och stabilitet, vilket minskar risken för fall och frakturer.

Håller vikten i schack
Muskelmassa ökar ämnesomsättningen vilket hjälper till att förbränna fler kalorier, även i vila. Styrketräning kan vara effektivt för att kontrollera eller minska kroppsvikten.

Förbättrar hjärt– och kärlhälsan
Regelbunden styrketräning bidrar till att förbättra hjärtats hälsa genom att sänka blodtrycket och förbättra kolesterolnivåerna. Ökad muskelstyrka kan även stödja bättre kondition och uthållighet.

Förbättrar sömnen
Träning frigör endorfiner, som kan minska stress och förbättra det allmänna välbefinnandet. Det kan också leda till bättre sömnkvalitet och djupare sömn.

Hormonell balans
Styrketräning kan hjälpa till att hantera vissa symptom relaterade till klimakteriet, såsom viktuppgång och humörsvängningar.

Social gemenskap
Träning i grupp kan skapa en stark känsla av gemenskap och stöd, skriver Wall Street Journal, villket är bra för den mentala hälsan.

Läs mer:

ANNONS

Psykisk ohälsa ökar risken för demens News55

Värst för hälsan: Dietdrycker och processat kött News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS