News55

Kramkalas med okända – rena mirakelpillret

kram
Kramkalas gör underverk för hälsan. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Vågar du slingra dig runt halsen med flera vilt främmande människor? Då kan du räkna med en dunderkur för hälsan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tricket är att kramas med sisådär 15 okända människor utan att anspela på sex.

Myspys-företeelsen kallas cuddle party, berättar Må Bra som gjort ett reportage på plats.

En avslappnad, harmonisk atmosfär råder i rummet, där tända ljus i fönstren lyser upp och färgglada kuddar ligger utspridda på golvet under besöket i september i fjol.

Det är tanken med kramkalaset

Snart invaderas kuddarna av kramglada deltagare och Sofia Kreissl, kropps- och samtalsterapeut, berättar för tidningen vad det hela handlar om:

“Cuddle parties är inte bara för de som bor ensamma eller som inte får så mycket fysisk närhet i vardagen, det är också par som kommer hit. Det kan handla om att man har ett närhetsbehov, men också att man inte tycker om beröring. Kanske vill man lära känna sin kropp bättre eller våga uttrycka sina behov”.

I sex år har hon arrangerat kramkalasen i Stockholm och vetenskapen ger stöd åt hennes projekt. Fysisk närhet lyfter själ och hälsa, även om en del har svårt i början att lägga armarna runt halsen på människor de aldrig träffat tidigare.

ANNONS

Sex på första dejten mer normalt?

ANNONS

För en del är det enklare att gå i säng på första dejten än att kramas utan minsta inslag av sex.

Här har vi mycket att lära, tror Sofia Kreissl och betonar vikten i Må Bra-reportaget av att bli trygg med sin kropp och kunna sätta gränser.

Cuddle partyt pågår i tre timmar med olika övningar, samspel och samtycke utan icke sexuell beröring kännetecknar workshopen, det handlar mycket om att läsa av varandras kroppar, ge och få.

Skratt varvas med gråt för de som känner för det.

Det ska sägas att inga krav finns på att du MÅSTE kramas, ett ja är ett ja och omvänt nej ett nej. Och alla behåller kläderna på under evenemanget.

Sänker blodtryck och puls

Ligga sked, smek på armen, hålla handen och liknande är andra inslag, dock alltid med respekt för var och ens integritet.

Helena Backlund Wasling, docent i fysiologi, rundar av artikeln varför beröring på rätt sätt vid rätt tillfälle är så viktigt för vår hälsa:

ANNONS

“Blodtrycket sänks och pulsen går ner. Stresshormonet kortisol verkar också gå ner när man blir struken över kroppen av en annan människa, förutsatt att det är en beröring som är accepterad av båda personer”, säger hon bland annat.

Läs även: Forskning: Så påverkar husdjur vår hälsa News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS