News55

Lista: Fem fotvänliga tips till dig över 50

fötter
Så här håller du enkelt dina fötter friska och välmående, även när de åldras. (Foto: Gorm Kallestad/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Du glömmer väl inte bort att ge dina fötter kärlek? Så här håller du enkelt dina fossingar friska och välmående, även när de åldras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sandiga stränder, klippiga stigar, våg och vind, grus och gräs. Det är mycket som dina fötter utsätts för under sommaren och det kan ta sin törn – speciellt om de har varit med ett tag. Genom att ta hand om dina fötter kan du säkerställa att de fortsätter att bära dig genom livet på bästa möjliga sätt. Här är fem tips för en förstaklassig feeling på fötterna:

1. Välj rätt skor

Att bära rätt skor är avgörande för fothälsan, skriver Femina. Skorna bör vara i rätt storlek och form, enligt 1177.se, eftersom det är viktigt för fötterna att slippa känna obehag.

2. Använd skoinlägg vid behov

Om du upplever förhårdnader eller andra besvär kan skoinlägg vara en bra lösning. Skoinlägg hjälper till att avlasta trycket och ger fötterna mer utrymme. Det finns också salvor och plåster som kan mjuka upp förhårdnader och lindra smärtan tillfälligt. Produkterna finns på apotek, men var försiktig om du har diabetes eller nedsatt cirkulation, skriver 1177. Vissa skoinlägg ska nämligen inte användas vid vissa specifika fotproblem.

3. Fotbad och filning

Att bada fötterna i ljummet vatten i fem till tio minuter kan vara mycket avkopplande och bra för fötterna. Om du har diabetes bör du inte bada fötterna längre än fem minuter., skriver Femina. Efter badet kan du försiktigt fila bort död hud med en sandpapperfil och sedan noggrant torka fötterna, särskilt mellan tårna.

4. Smörj in fötterna

ANNONS

Efter ett fotbad eller dusch är det viktigt att smörja in fötterna med en bra fotkräm eller mjukgörande salva. För bästa resultat bör du smörja fötterna dagligen och fila dem högst en gång i veckan. Om du är osäker på vilken produkt som passar dig, kan du få tips från en fotspecialist.

5. Regelbundna kontroller hos fotspecialist

Det är klokt att låta en fotspecialist undersöka dina fötter en eller två gånger per år för att upptäcka eventuella problem i tid, skiver Femina.

I en intervju med Aftonbladet förklarar fotspecialisten Carola Richardsson varför:

“Du kan ha fotsvamp utan att veta om det. Vårtor kan man också ha, eller liktornar. Behandlar man i tid så är det lättare att åtgärda. Så fort du har problem, ont eller ser en förändring, gå till en medicinsk fotterapeut”, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS