News55

Lista: Så minskar du stillasittandet

stillasittande
Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad. (Foto: Leo Sellén/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

Fyra enkla sätt att få igång blodcirkulationen. Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi sitter på kontoret, när vi tar oss till– och från jobbet och även hemma Att sitta ner är en del av vår vardag, men det kan öka risken för allvarliga hälsoproblem, skriver BBC.

Efter pandemin har distansarbete blivit vanligare, vilket kan öka vår stillasittande tid. Att inte behöva röra sig mellan mötesrum kan resultera i flera timmar av konstant stillasittande.

Kan leda till för tidig död

Långvarigt sittande innebär låg energiförbrukning i sittande eller liggande position. Detta kan leda till försämrad blodcirkulation, särskilt i benen. När vi sitter minskar nämligen muskelaktiviteten och blodflödet till benmusklerna, vilket kan leda till att blod samlas i vaderna.

Detta ökar blodtrycket och kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och för tidig död. Forskning har visat att även om du tränar tillräckligt varje dag, kan du ändå sitta för mycket, skriver BBC.

Fyra tips som får igång kroppen

Forskare rekommenderar att vi inte sitter längre än 120-180 minuter i sträck. Att bryta upp sittandet med fysisk aktivitet kan motverka de negativa effekterna. Det kan vara så enkelt som att resa sig upp, gå en kort promenad eller göra några sträckövningar. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för din hälsa, skriver BBC.

Tips för att minska sittandet:

ANNONS
  1. Använd höj- och sänkbara skrivbord.
  2. Ta regelbundna pauser för att stå upp och röra på dig
  3. Gå runt under telefonsamtal.
  4. Använd en stegräknare eller aktivitetsarmband för att påminna dig om att röra på dig.

Så, nästa gång du sätter dig ner, kom ihåg att det är viktigt att inte sitta för länge. Ta hand om din kropp och din hälsa genom att hålla dig aktiv, även under arbetsdagen.

Läs mer:

Värst för hälsan: Dietdrycker och processat kött. News55.

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa. News55.

Ta tag i din hjärthälsa – sänk blodtrycket. News55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS