News55

Nomas mat – perfekt för experter på livslängd

Nomas logga. Maten som serverades på en konferens om livslängd och åldrande kom från en av medgrundarna till restaurangen Noma, som fem gånger i rad har utsetts till världens bästa. Maten var inte bara god den var även väldigt nyttig
Maten som serverades på en konferens om livslängd och åldrande kom från en av medgrundarna till restaurangen Noma, som fem gånger i rad har utsetts till världens bästa. Maten var inte bara god den var även väldigt nyttig. (Foto TT/AP/Polfoto/Jens Dresling)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Experter på livslängd och åldrande samlades i Köpenhamn. Det här är är vad de åt och varför du också bör äta det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När ledande forskare som studerar åldrande och livslängd blandades med investerare, läkemedelschefer och kliniker på ett universitet i Köpenhamn serverades inga onyttigheter, skriver Business Insider.

På det elfte mötet för åldrandeforskning och läkemedelsupptäckt, (the 11th Aging Research and Drug Discovery), ARDD, i Köpenhamn förra veckan var maten både god och nyttig.

“New Nordic Cuisine”

I cirka 20 år har Köpenhamn varit centrum i “New Nordic Cuisine”-rörelsen, som fokuserar på färska och säsongsbetonade råvaror, tillsammans med uppfinningsrika picklings- och röktekniker. 

Det är en moral som finns på Noma, restaurangen i Köpenhamn som fem gånger i rad har utsetts till världens bästa.

Nomas medgrundare Claus Meyer utarbetade det första New Nordic Food Manifestot och det var han som låg bakom företaget som serverade maten på ARDD 2024.

Enligt Busines Insider var maten utsökt, smakrik och näringsrik. Den var visserligen inte 100 procent perfekt anpassad till varje enskilt näringsråd som forskare om livslängd svär vid för hälsosamt åldrande, men den innehöll naturligt många av kärnkoncepten.

ANNONS

Till frukost

ANNONS

Frukostmenyn innehöll många rejäla och hälsosamma skandinaviska bröd. Fermenterad surdeg, nötbröd och fullkorn innehåller massor av fibrer och är bra för tarmen.

De kan fungera som ryggraden i den så kallade “nordiska” kosten, som vissa närings- och livslängdsexperter i allt högre grad gynnar.

Även mättande havre som blötlagts under natten och yoghurt serverades, båda är bra för din tarmhälsa. Havre är även bra för ditt hjärta och din midja och yoghurt är en bra källa till kalcium, protein och B-vitaminer.

Lunch och middag

Matiga sallader med kött var populära och fanns på menyn minst en gång om dagen.

Claus Meyers “nya nordiska” lunch- och middagserbjudanden hade mycket gemensamt med medelhavskosten som dietister världen över hyllar.

Lunch och middag var en skål eller två fyllda med någon variant av fem nyckelkomponenter.

Bladgrönsaker serverades alltid, ibland var det små färska trädgårdsblad ovanpå andra saker, ibland serverades de vid sidan av.

ANNONS

Livslängdsexperter vet att det är bra för din kropp och ditt sinne att äta bladgrönsaker särskilt de som är mörkgröna.

Vid sidan av bladgrönsakerna fanns oftast någon inlagd grönsak. Ljusrosa picklad lök är till exempel inte bara god utan den är också bra för din tarm.

Under grönsakerna fanns en bädd av protein. För allätare var det en kombination av både kött och goda bönor, men vid varje måltid fanns det också veganska alternativ.

Underst på tallriken fanns vanligtvis några välkryddade grönsaker, som rostade morötter eller aubergine med örter.

Sås och snacks

En smakrik sås serverades på sidan. Såser och dressingar är inte direkt kända som hälsoförstärkare, men när de används med måtta fyller de en viktig funktion, de hjälper din kropp att bättre absorbera vitaminerna i din mat. 

Exempelvis är vitamin A, D och E alla fettlösliga och kräver att en del fett för att kunna absorberas ordentligt.

Nötter, frukt, torkade bär och ibland någon sötsak, serverades som snacks och de fylldes på med nya med några timmars mellanrum.

ANNONS

Nötter och frön är favoritsnacksen för många livslängdsforskare, eftersom de är proteinrika, fulla av fibrer och också kan kopplas till längre livslängd, det skriver Business Insider.

Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation

När vi tröstäter tar vi ofta till sådant som kan orsaka inflammation i kroppen, det finns dock livsmedel som är antiinflammatoriska. Här är några av dem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS