News55

Okända blodprovet avslöjar hjärtsjukdomar

Blodprov visar risk för hjärtinfarkt
Ett växande antal studier visar att apoB kan vara en bättre indikator på risken för hjärt- och kärlsjukdomar än vanliga kolesteroltester. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 31 juli 2024Publicerad: 31 juli 2024

Två blodprov som du kanske inte har hört talas om tidigare prickar in risken för hjärtsjukdomar bättre än standardtester. Blodproverna mäter det här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Höga nivåer av apolipoprotein B (apoB) och lipoprotein har kopplats till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar Många specialister och primärvårdsläkare menar att de nya proverna kan ge en mer exakt och tidig indikation på risken för hjärtproblem än vad de traditionella kolesteroltesterna kan, rapporterar Wall Street Journal.

Vad blodproverna mäter

Apolipoprotein B (apoB) är ett protein som bidrar till plackbildning i artärerna. När man mäter apoB får du en bättre uppskattning av antalet partiklar med kolesterol i blodet, vilka potentiellt kan leda till åderförkalkning. Dr. Shriram Nallamshetty, förebyggande kardiolog vid Palo Alto VA Medical Center, säger att detta ger en mer exakt bild av risker jämfört med det traditionella kolesteroltesterna

Lipoprotein(a) (lp(a)) mäter en specifik form av kolesterol som anses extra skadligt. Höga lp(a)-nivåer påverkar ungefär 20 till 30 procent av befolkningen eftersom det kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar.

ANNONS

Därför är dessa tester viktiga

Ett växande antal studier visar att apoB kan vara en bättre indikator på risken för hjärt- och kärlsjukdomar än vanliga kolesteroltester. Upp till 20 procent av patienterna med normala kolesterilvärden kan trots det ha höga apoB-nivåer, vilket innebär att kolesteroltester kan missa vissa riskgrupper. Enligt Dr. Marc Penn, kardiolog och medicinskt ansvarig hos Quest Diagnostics, tycker att apoB-test ger en bättre bedömningsgrund av antalet kolesterolbärande partiklar i blodet.

Behandlingsmöjligheter

  • Sänkning av apoB-nivåer: Medicinering samt livsstilsanpassade förändringar såsom kostvanor och motion.
  • Sänkning av lp(a)-nivåer: Eftersom lp(a) är genetiskt och förändras lite under livet fokuserar behandlingen mer på att sänka riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av andra åtgärder som medicinering och livsstilsförändringar.
ANNONS

Riskgrupper

Det råder delade meningar om vem som bör få dessa tester. Vissa läkare menar att de kan skapa onödig oro om proverna inte direkt påverkar behandlingen.

American College of Cardiology och American Heart Association rekommenderar lp(a)-testning för vuxna med en familjehistoria av tidig hjärtsjukdom. ApoB-testning rekommenderas speciellt för personer med bukfetma och insulinresistens.

Vissa europeiska medicinska organisationer rekommenderar att varje vuxen får sina lp(a)-nivåer mätta minst en gång.

Tillgänglighet och kostnad

Testföretag som Labcorp och Quest erbjuder hemmatester för de som inte vill gå via sina läkare. Kostnaden varierar mellan 25 och 150 dollar.

News 55 har tidigare skrivit om ett nytt frågeformulär med 14 frågor ålder, kön, vikt, midjemått, rökning, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och historik av hjärt-kärlsjukdom som kan bedöma risker att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Framtida Perspektiv

ANNONS

Jennifer Mannino önskar att lp(a)-testning hade använts som förebyggande åtgärd inom vården innan hennes man fick hjärtstopp vid 48 års ålder. Efter hjärtstoppet avslöjade ett lp(a)-test höga nivåer som inte hade identifierats av ett standard kolesteroltest. Nu kunde de justera kolesterolnivåerna och förbättra hans hälsa avsevärt.

Att komplettera traditionella kolesteroltester med dessa nya blodprov kan alltså ge patienter och läkare en mer omfattande bild av hälsoläget vilket möjliggör en bättre preventiv sjukvård.

Läs också:

Svenskt hemmatest bedömer risk för hjärtinfarkt

Bevisat: Det är bra för hjärtat att gå i trappor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS