News55

Så får du en hållbar rutin för din träning

Yogapass på gymet. Att bli medlem i ett gym räcker inte alltid för att få oss att börja träna regelbundet. Här är några experters tips som kan hjälpa dig att hålla fast vid din träning
Att bli medlem i ett gym räcker inte alltid för att få oss att börja träna regelbundet. Här är några experters tips som kan hjälpa dig att hålla fast vid din träning. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Har du svårt att komma igång eller hålla dig till den träning du vet att du så väl behöver? Experter berättar vad som kan ge dig den där extra knuffen för att nå ditt mål.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oavsett hur gärna du känner att du vill uppnå dina hälso- och fitnessmål kan det vara svårt att lägga den tid och det engagemang som krävs för att uppnå dem, det skriver New York Times.

Enligt flera amerikanska experter kan skillnaden mellan att sluta eller fortsätta med träning vara en person, en grupp en app eller någon annan yttre faktor som får dig att fortsätta.

De flesta knep som får dig att hålla dig till en rutin är inte universella, för en person kan det vara pådrivande att dela sina löptider i en träningsapp, medan det kan vara stressande för en annan.

Det viktiga är att hitta en strategi som funkar för just dig.

Hitta en träningskompis

Ett sätt kan vara att hitta en kompis som är mer engagerad än du, för om du tränar med en vän ökar chansen att du kommer träna och vissa experter menar att det bästa är att du tränar med någon som är mer entusiastisk än du.

Rachel Gershon är assisterande professor i marknadsföring vid University of California i Berkeley och huvudförfattare till en ny studie om träningsmotivation.

Enligt henne fann den studien att de studiedeltagare som kämpade med sin träning såg stora förbättringar när de blev vän med en vanlig gymbesökare.

ANNONS

“Att samarbeta med någon som redan presterar bra vid det mål du försöker eftersträva kan vara effektivt. Och den mer hängivna partnern gynnades också”, säger hon till New York Times.

Ayelet Fishbach, professor i beteendevetenskap vid University of Chicago, menar att den som är den där mer hängivna träningskompisen kan dra nytta av att motivera och lära sin mindre träningsbenägna kompis.

Hon säger att när du ger någon råd hjälper du inte bara den personen, du stärker också ditt eget engagemang när du hör dig själv formulera varför du tränar.

ANNONS

Anmäl dig till en tävling

Att anmäla dig till en tävling kan enligt experter ge dig både struktur och ansvarskänsla, men det kan vara bra att inte tala om det för så många.

Om du berättar om ett relativt högt uppsatt mål, som att delta i en tävling, kan det enligt Gabriele Oettingen, professor i psykologi vid New York University, slå tillbaka genom få dig att känna att du redan har uppnått ditt mål.

Forskning har visat att det för en del människor kan ge samma tillfredsställelse att prata om ett kommande mål som att faktiskt arbeta för att uppnå det.

Skapa relationer

ANNONS

Ett gymmedlemskap kan få vissa människor att börja träna, men för andra räcker det inte, statistik visar att bara hälften av alla gymmedlemmar tränar två gånger i veckan.

Att skapa en relation med en tränare eller en instruktör och lova att du ska komma till ett särskilt träningspass skapar socialt ansvar som kan motivera dig.

Visuella signaler

Om du motiveras av visuella signaler rekommenderar Justin Ross att du skapar en kedja av gem som du förvarar på en synlig plats och fyller på med ett gem varje gång du tränar.

Han är klinisk psykolog i Denver, som specialiserat sig på idrottares mentala hälsa och prestation, och säger att du även kan göra en boll av gummisnoddar.

Han säger att de dagar du inte känner för att träna kan sådana visuella signaler få igång dig.

Därför kan dans vara bättre än gym

Kanske känner du dig inte hemma med att gå på gym och träna? Då kan alternativet vara att testa dans. Forskning visar nämligen att dans ger en stark kropp, skarp hjärna, en bättre livskvalitet och hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS