News55

Så går du ned i vikt med promenader

En grupp kvinnor promenerad. Promenader är bra motion, promenera gärna tillsammans, då går du ofta både längre och snabbare, vilket förbränner fler kalorier
Promenader är bra motion, promenera gärna tillsammans, då går du ofta både längre och snabbare, vilket förbränner fler kalorier. (Foto: TT/Jurek Holzer/SvD/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 aug. 2024Publicerad: 19 aug. 2024

Många hälsotrender kommer och går, men inget slår en promenad, här får du tips om hur du kan få ut så mycket viktminskning som möjligt av dina promenader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Promenader ger många fördelar och nästan vem som helst kan gå, här får du tips om allt från powerwalking i intervaller till att gå till livsmedelsbutiken när du ska handla, det skriver Stars Insider.

Din hållning är viktig när du går, dina armar ska hänga avslappnade vid sidan av din kropp och din rygg ska vara rak, din blick ska du rikta rakt framåt.

Om du ska gå en ordentligt lång promenad är det viktigt att du har rätt utrustning, träningsskor med stötdämpning är både bekväma och bra för ryggen.

När du går och svettas är de viktigt att du dricker ordentligt, se till att dricka både innan, under och efter en ansträngande promenad.

Kolla gärna hur vädret ska bli innan du ger dig iväg på en lång promenad, ska det vara väldigt varmt, eller ska det regna? Se till att ha rätt kläder med.

Om du ger dig ut på en långpromenad själv kan du för säkerhets skull dela din platsdata med en anhörig eller en vän.

Öka förbränningen

När du går en promenad är det bra att öka takten, du ska inte springa, men en snabb promenad höjer pulsen och gör att de får ut det mesta möjliga av den tid du avsatt för att promenera.

ANNONS

Att gå i uppförsbackar är en extra utmaning som stärker dina bålmuskler och ben samtidigt som det ökar din puls mer än vanliga promenader.

Om du vill bränna fett under dina promenader kan du lägga in enstaka övingar med motståndsträning, du kan exempelvis promenera i fem minuter och sedan göra tio knäböj och sedan promenera i fem minuter igen.

Att växla mellan snabb och normal gång, så kallad powerwalk, kan bidra till att bygga upp din uthållighet och förbränna kalorier.

Du kan använda lätta vikter när du promenerar, en snabb promenad med lätta vikter hjälper dig att gå ned i vikt eftersom din kropp måste arbeta mer.

Du kan stärka dina muskler mer om du använder en viktväst när du promenerar, då måste du arbeta lite hårdare och bränner fler kalorier.

När du går med gångstavar ökar pulsen mer än om du går i samma tempo utan stavar, dessutom förbränner du 20 till 45 procent fler kalorier än under en vanlig promenad.

ANNONS

Ta fler steg

Om du inte har tid att ta en halvtimmes promenad per dag kan du i stället ta tre korta tiominuters promenader, en på morgonen, en på eftermiddagen och en på kvällen.

ANNONS

Det kan vara kul att se hur många steg du tagit på en dag, utmana gärna dig själv och försök öka antalet steg varje dag.

Alla steg du tar räknas och tänk på att det är bra att ta trapporna i stället för hissen. Ett annat sätt att ta några fler steg är att gå av bussen eller tåget en hållplats tidigare.

Om du tar bilen kan du parkera lite längre bort från din destination, det är ytterligare ett sätt att ta några fler nyttiga steg.

Att ta små pauser under arbetsdagen kan ge positiva effekter, gå runt lite i stället för att skrolla på din telefon när du tar en paus.

Promenera i stället för att ta kollektivtrafiken till närliggande platser. Och gå till affären och handla istället för att betala leverans till dörren, den extra vikten matkassarna ger hjälper dig dessutom att höja pulsen.

Öka motivationen

Om du promenerar tillsammans med en vän är chansen större att de verkligen kommer iväg och går, det kan även distrahera dig så att du går både snabbare och längre.

Du kan också prata i telefon när du går, du kan vårda en relation samtidigt som du får motion, det gör också att du blir mindre uppmärksam på hur långt du går så du går längre än planerat.

ANNONS

Ta med dig hunden på promenaden, det gör både gott för din hund och för din kropp.

Gå för en god sak, exempelvis kan du gå med en äldre person som inte kommer ut så mycket eller promenera för donationer.

Du kan också lyssna på en ljudbok eller på inspirerande musik när du är ute och går.

Rasta hunden – mer än bara en promenad

Är du glad åt att få röra på dig, då kan du räkna med att din hund upplever samma sak – här slår ni två flugor i en smäll.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS