News55

Så kan du träna på gym utomhus i vår

Så kan du träna på gym utomhus i vår
Att träna utomhus på gym är ett alternativ med flera fördelar.Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Det är populärt att träna utomhus på gym när vi går in i den varmare årstiden. Här kan du läsa träningstips om upplägg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Runt om i landet finns det utegym som inbjuder till aktivitet. Under pandemin var det många som valde detta alternativ och för många har det fortsatt som en god vana. Allt fler orter satsar också på att bygga välutrustade och funktionella utegym. I Göteborgs Stad erbjuds bland annat gratis cirkelträning på utegym med tillgång till instruktör.

Kravlöst gym

Utegymmet kan upplevas som en mer kravlös plats än vanliga inomhusgym. Dessutom är det kostnadsfritt och inga öppettider att passa. Kanske lägger du in några övningar då du är ute och springer eller promenerar. Eller också kör du ett helt pass på utegymmet, valmöjligheterna är många.

Så kan du träna på gym utomhus i vår
Basövningar som marklyft funkar fint att köra även utomhus på gym. Foto: TT

Nybörjare kan till exempel testa att köra axelpress, utfallssteg, sit-ups och rodd. Den som vill utmana sig lite mer och kanske göra något nytt kan bland annat testa övningen hängande halo med knälyft.

Den erfarne styrketränaren kan med fördel köra basövningar inom styrketräning så som marklyft, knäböj, och bänkpress i stockställningar. Precis som vid vanlig träning inomhus på gym gäller det att vara noga med uppvärmning och stretch och gärna avsluta med lite rörlighetsträning.

På vissa gym kan man även testa lite mer lekfulla och utmanande övningar som att välta däck, gå armgång och klättra.

Träning med egen kroppsvikt

ANNONS

Den som föredrar att ägna sig åt träning med egen kroppsvikt kan köra till exempel armhävningar, dips och magövningar. Annat som är effektivt inom samma område är träningsformen TRX som står för Total body Resistance Exercise – en träningsform där man utnyttjar sin egen kroppsvikt för att träna styrka, smidighet, balans och kondition. Det görs genom att man använder ett speciellt remsystem för att göra olika övningar. 

Hälsoprofilen Sofia Åhman är något av en expert när det kommer till att göra träning både enkel och rolig. Här tipsar hon om övningar som man enkelt kan göra med en sten som enda utrustning.

Den som får mersmak av uteträning och har tillgång till egen trädgård och kanske vill ha tillgång till egen utrustning, kan till exempel satsa på att bygga en egen chinsställning.

Läs mer:

Så får du en hållbar rutin för din träning

Så mycket träning behövs för att sova gott

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS