Ny forskning visar att tusentals kemikalier och skadliga ämnen överförs från plastförpackningar till maten vi äter och in i våra kroppar.
Mest läst i kategorin
En ny studie visar att material som används för att tillverka livsmedelsförpackningar och plastflaskor kan frigöra tusentals kemikalier som vi får i oss genom maten.
Forskarna upptäckte drygt 3 600 kemikalier från livsmedelsprodukter som kunde påvisas i människokroppen, och många av dessa är klassade skadliga. Det handlar bland annat om cancerframkallande ämnen och toxiner som påverkar våra hormoner, rapporterar Business Insider.
Kemikalier i vår mat och dryck
Studien, som publicerades i Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, redovisade att forskare upptäckt att en stor mängd kemikalier kan överföras från livsmedelsförpackningar till maten vi äter. De fann också spår av kemikalier i bland annat blod, bröstmjölk, fettvävnad och hår hos människor.
PFAs, även kallad ”evighetskemikalie”, hittades också och dessa ämnen samlas i kroppen eftersom de inte är nedbrytbara, vilket kan leda till cancer och en rad andra hälsoproblem.
Senaste nytt
Hälsoriskerna vi känner till – och de vi inte förstår
Vissa kemikalier, såsom BPA (Bisfenol A) och tungmetaller anses extra skadliga. BPA är en substans som ofta förekommer i plast, känd för att störa hormonbalansen, medan tungmetaller kan skada vårt DNA. PFAs, som ofta används i vattentäta material, har kopplats till olika cancerformer och utvecklingsskador hos barn.
Forskarna bakom studien varnar för att vi ännu inte har tillräckligt med information för att förstå de fulla riskerna med de ämnen som nu identifierats.
I en ny studie släppt i maj i år, upptäckte forskare mikroplaster i vävnadsprover av hjärnan och det är fortfarande oklart hur de hamnat där och om de försvinner efter ett tag.
Forskare höjer en varningsflagga för mikroplast som är mindre än fem millimeter långa eftersom de ökar risken för cancer, neurodegenerativa sjukdomar (exempelvis Alzheimer)samt hjärt-kärlsjukdomar, vilket Dagens PS skrivit om.
Lagstiftning och gränser för kemisk exponering
Trots vissa regleringar, såsom gränsvärden för PFAs i dricksvatten, ligger lagstiftningen långt efter vetenskapliga upptäckter. Forskarna påpekar att befintliga lagar inte är tillräckligt tydliga eller uppdaterade för att skydda oss från skadliga ämnen.
Jane Muncke, en av studiens författare och expert på miljötoxikologi, betonade vikten av förbättra livsmedelsförpackningar genom att göra dem säkrare. Hon efterlyser både skärpta regler och utveckling av alternativa material.
Bristen på lagstiftning och resurser har också medfört enorma mängder skräp, speciellt i havet. Med hjälp av hundratals timmar filmat material från undervattensdrönare har forskare skapat modeller som visar att mellan tre och elva miljoner ton plast vilar på havets botten, vilket News 55 skrivit om tidigare.
Vad kan vi göra?
Att undvika plastförpackningar, särskilt i samband med uppvärmning av mat är klokt och det är speciellt viktigt att välja PFAs-fria produkter eftersom ämnet inte är nedbrytbart och dessutom cancerframkallande.
Den senaste forskningen pekar på behovet av att vi bör vara försiktigare med vad vi använder till vardags och hur det påverkar vår hälsa.
Läs också:
Skrämmande: Så mycket plast har du i hjärnan
Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten
Ny studie: Mikroplast går in i hjärnan
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55