News55

Så lömsk är hudcancer – kan vara svårupptäckt

Leverfläckar kan vara början på hudcancer
Hudcancer är en av cancerformer som ökar i Sverige. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 sep. 2024Publicerad: 16 sep. 2024

Hudcancer kan utvecklas på de mest oväntade ställen. Det är en av de vanligaste cancerformerna – och en av de lömskaste.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många är medvetna om farorna med solen och vikten av att skydda sig, men färre vet att hudcancer kan uppstå på ställen som aldrig eller sällan utsätts för solljus, rapporterar Starsinsider.

Hudcancer kan dyka upp var som helst

De flesta associerar hudcancer med områden som utsätts för mycket sol såsom ansikte, armar och ben. Solens ultravioletta (UV) strålning är en av de största riskfaktorerna.

Basalcellscancer och skivepitelcancer är vanligt förekommande, mestadels på exponerade områden av huden. Basalcellscancer blir vanligare med åldern, men är inte någon farlig cancerform.

Malignt melanom – den farligaste av alla hudcancerformer – kan dyka upp på de mest oväntade delar av kroppen som sällan eller aldrig exponeras för solljus; huden under naglarna, hårbotten och till och med huden på könsorgan. Malignt melanom är en av cancerformerna som ökar mest i Sverige, vilket Dagens PS tidigare skrivit om.

ANNONS

Under naglar och på fotsulor

Den här formen av hudcancer är sällsynt, men det är viktigt att vara uppmärksam på den.

Fotsulorna är en annan plats där hudcancer kan utvecklas, särskilt hos personer med mörkare hy.

ANNONS

Öron och hårbotten

Cancer på ytterörat kan spridas till de inre delarna, vilket gör att den ofta går obemärkt förbi. På liknande sätt kan cancer gömma sig i hårbotten, särskilt hos personer med tjockt hår.

Det är viktigt att hålla koll på eventuella förändringar.

Könsorganen och ögonen

Hudcancer kan till och med uppstå på könsorganen, hos både män och kvinnor. Det är också möjligt att utveckla melanom på ögonlocken eller inuti ögat, något som ofta förbises.

En mörk fläck på ögonvitan eller iris kan vara tecken på intraokulärt melanom.

Skydda dig mot UV-strålning

Den bästa tipset mot hudcancer är att skydda sig mot UV-strålning. Solskyddsmedel med hög skyddsfaktor, solhatt och solglasögon är standardråd, även lättare klädsel som skyddar.

ANNONS

Man bör undvika exponering för solljus när det är som starkast under dagen, speciellt under sommarhalvåret. Samtidigt ska vi inte glömma bort att solljus är livsnödvändigt genom att det bland annat förser oss med D-vitamin; viktigt för kroppens funktioner.

Om vi endast tillbringar korta studer i solen bidrar detta till att fylla på D-vitamindepån utan någon större risk för brännskador samtidigt som vi vänjer oss vid mindre doser solljus, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Det är samtidigt viktigt att inte glömma bort att UV-strålar kan tränga igenom moln och att de reflekteras på vattenyta och snö.

Det är viktigt att upptäcka cancer i tid, vilket ökar chanserna för en lyckad behandling. (Foto; Pexels)

Kolla upp hela kroppen regelbundet

Eftersom hudcancer kan uppstå på oväntade delar av kroppen är det viktigt att göra regelbundna hälsoundersökningar.

Glöm inte hudveck, naglar, hårbotten och alla andra gömda områden. Använd en spegel eller be någon om hjälp med att se över svåråtkomliga delar av kroppen.

Var uppmärksam på förändringar

ANNONS

Förändringar i leverfläckar eller nya hudförändringar är varningstecken. Om du upptäcker en knöl, ett sår som inte läker eller en missfärgning under naglarna bör du omedelbart kontakta en hudläkare.

Tidig upptäckt ökar chanserna för lyckad behandling.

Slutsats

Hudcancer kan drabba oss alla, oavsett hudfärg eller solvanor. Genom att vara uppmärksam på ovanliga hudförändringar, även på de mest oväntade ställen, och genom att följa allmänna råd, minskar riskerna avsevärt.

Läs också:

Solen är lika livsnödvändig som den är farlig

Professor: Sola mer – slipp dödlig hjärtsjukdom

Här är gruppen där hudcancer ökar allra mest

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS