News55

Så mycket vatten ska du dricka om dagen

vatten
Det är viktigt att inte överdriva ditt intag. (Foto: Pexels)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 30 juli 2024Publicerad: 30 juli 2024

I dagens samhälle har vatten blivit en trend, inte bara som en grundläggande överlevnadsfaktor utan också som en hälsostatussymbol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från populära vattenflaskor med märkesnamn till virala Tiktok-utmaningar som uppmanar till att dricka massvis om dagen, är det tydligt att vätskeintaget har fått en ny plats i rampljuset.

Men varför är vatten så viktigt och hur mycket behöver vi egentligen dricka för att må bra?

vattenkran
Allvarliga hälsorisker kommer med att dricka för lite – men även för mycket. (Foto: Janerik Henriksson / TT)

Vattnets roll i kroppen

Vatten är livsviktigt för vår överlevnad och kroppens funktion. Vi kan överleva utan mat i flera veckor, men utan vatten klarar vi oss bara några dagar. Kroppen består till stor del av vatten, ungefär 60-65 procent hos en frisk vuxen person, även om andelen varierar beroende på kön, ålder och kroppssammansättning, förklarar Livsmedelsverket.

Vatten är en grundläggande komponent i våra celler och vävnader samt i kroppsvätskor som blod. Blodet, som innehåller en stor mängd vatten, spelar en nyckelroll i att balansera kroppens salt- och vätskenivåer, vilket är avgörande för vår hälsa.

Utöver detta fungerar det även som ett transportmedel för näringsämnen och avfallsprodukter till och från celler och organ.

Det håller även våra skyddsbarriärer, som huden och slemhinnorna i luftvägarna fuktiga och skyddar mot externa skadliga faktorer.

ANNONS

Vatten är också viktigt för att reglera kroppstemperaturen och fungerar som ett smörjmedel för leder och ögon.

ANNONS

Hur mycket vatten ska du dricka?

Man brukar säga att en människa ska dricka åtta glas vatten om dagen, men hur mycket vatten man behöver kan variera beroende på ålder, kön och hur aktiv man är, skriver Fortune Well.

Om du bor i ett varmt klimat, tränar mycket, är gravid eller ammar, kan du behöva dricka mer.

Generellt sett rekommenderas män att dricka cirka 3,7 liter och kvinnor cirka 2,7 liter per dag. Men du behöver inte räkna exakt, eftersom du också får vatten från maten du äter, till exempel från frukter och grönsaker.

För mycket kan bli farligt

Det är ovanligt, men du kan dricka för mycket, förklarar Karolinska Institutet.

Detta kan hända om njurarna inte kan hantera allt vatten, vilket kan leda till att natriumnivåerna i blodet blir för låga.

ANNONS

Detta är ett akut och potentiellt livshotande tillstånd som kan ge symtom som huvudvärk, kräkningar, muskelsvaghet och förvirring.

En av de största farorna med vattenförgiftning är att hjärnans celler kan börja svälla när de tar upp för mycket vatten.

Eftersom hjärnan har begränsat utrymme inne i skallen, kan svullnaden trycka på viktiga delar av hjärnan. Detta kan påverka kroppens viktiga funktioner, som andning och blodtryck, vilket kan vara mycket farligt.

Så överdriv inte med ditt vattenintag, utan drick bara när du är törstig.

Se även:

Läkare: Så mycket vatten är hälsosamt att dricka. Hälsa55

Duscha kallt – bra eller dåligt? Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS