News55

Läkare: Så mycket vatten är hälsosamt att dricka

Läkare: Så mycket vatten är hälsosamt att dricka
Vatten är livsnödvändigt för att våra kroppar ska fungera och det är viktigt att tillföra rätt mängd varje dag. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Det talas ofta om att det är bra att dricka mycket vatten. Men vad är lagom? Här kan du läsa vad läkare anser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medvetenheten har ökat kring hur viktigt det är att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Vatten är vårt viktigaste näringsämne och är avgörande för liv och god hälsa.

Vatten bygger upp celler

Vatten bygger upp våra celler och vävnader, liksom blodet och andra kroppsvätskor. Ungefär 83-85 procent av blodvolymen består av vatten, vilket motsvarar cirka fyra liter hos en vuxen person.

Blodet har en viktig roll i regleringen av kroppens salt- och vätskebalans, som är avgörande för att vi ska må bra, enligt Livsmedelsverket.

ANNONS

Faktorer som spelar in

Det är flera faktorer som spelar in när det gäller hur mycket som är hälsosamt att dricka. Till exempel om du är man eller kvinna, vilket klimat du vistas i, om du är fysiskt aktiv och om du dricker vätskedrivande drycker.

– Grundbehovet brukar beräknas till 30 ml/kg. Det motsvarar till exempel 2,1 liter/dygn för en person på 70 kilo. Det täcker förluster genom andning, hud, urin och tarm, säger Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin till MåBra.

Läkare: Så mycket vatten är hälsosamt att dricka
Det gäller att hitta rätt balans på vätskeintaget. Varken för mycket eller för lite vatten är bra för välmåendet. Foto: Unsplash
ANNONS

För en kvinna är det ofta lagom att dricka 1,5 till två liter vätska per dygn.

– Kroppen är flexibel så intaget behöver inte vara exakt, 1–2 glas till måltider och lite däremellan är en bra start. Till det kommer vätskan i maten. Det motsvarar cirka en femtedel av det vi får i oss men brukar inte räknas in i drycken, säger Christina Lundell till tidningen.

Olika mängd för personer och klimat

I bland ser man det förekomma högre rekommendationer, som tre till fyra liter per dag. Då menar Christina Lundell att vätskan från maten ingår eller att man vänder sig till människor som är aktiva med träning. Även klimat och värme spelar in.

– Vid värme och träning behöver du dricka extra. En flaska till ett måttligt träningspass upp till ett par liter extra en riktigt het dag, säger Christina Lundell.

Läs mer: Så mycket vatten ska du dricka i sommar

Att vi ska dricka mycket när det är varmt är det många som vet. Men vad färre kanske känner till är att vi tenderar att dricka alldeles för lite under vintertid. Enligt forskare skulle vätskebrist kunna förklara varför en del allvarliga sjukdomar är vanligare på vintern.

Lagom med vatten

ANNONS

Men det gäller att hitta en god balans och inte dricka för mycket. Övervätskning kan vara livsfarligt, Den som dricker för mycket vatten under kort tid kan drabbas av så kallad vattenförgiftning, som innebär att vattenhalten i kroppen blir för hög i förhållande till natriumhalten.

– Dricker du exempelvis 5-10 liter vatten på kort tid, inom en timme eller så, kan allvarliga hjärnskador uppstå. Vattenförgiftning är farligt men relativt ovanligt och förekommer vanligtvis i samband med extrem fysisk ansträngning.

Tyvärr händer det också att barn har drabbats av livshotande tillstånd och till och med dör när de har tävlat om att dricka flest glas vatten på en kort period, säger Mattias Carlström, professor i kardiorenal fysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

Farligt för äldre

Äldre personer som dricker mer än de tål kan få svullna ben. Den som har högt blodtryck eller hjärtsvikt kan också må dåligt av för mycket vatten.

Äldre är även känsliga för vätskebrist, så det gäller att hitta en fin balans för hälsans skull

En som tycker att det är för ängsligt i samhället när det kommer till att dricka mycket vatten är Agnes Wold.

Hon förklarar att det inte är nyttigt att dricka mer än du behöver och att kroppen normalt signalerar när det är dags att dricka genom att du blir törstig. Här kan du läsa mer om vad professorn säger om saken.

ANNONS

Läs mer:

Så kan din kropp avslöja allvarlig sjukdom

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]