Vad du lägger på tallriken under dagen kan spela en avgörande roll för hur bra du sover på natten. Här är råden från experter – och kosten som hjälper dig att sova bättre.


Mest läst i kategorin
Det är inte bara kvällssnacks som påverkar sömnen – vad du äter från morgon till kväll spelar roll. Marie-Pierre St-Onge, sömnforskare och professor i näringsmedicin vid Columbia University, menar att ett balanserat kostintag under dagen kan förbättra både insomning, sömnens kvalitet och hur utvilad du känner dig på morgonen, skriver CNN Health.
I sin bok “Eat Better, Sleep Better” kopplar hon samman kostens innehåll med produktionen av melatonin – hormonet som styr sömn-vaken-cykeln. Nyckeln är aminosyran tryptofan, som kroppen inte själv kan tillverka utan måste få i sig genom maten.
Men det handlar inte om att äta en handfull nötter innan läggdags och hoppas på mirakel, förklarar Erica Jansen, biträdande professor i näringslära vid University of Michigan. I stället krävs en helhetssyn på kosten över hela dagen.
MISSA INTE: Domstol: Ryanair måste återbetala avgift för handbagage
Den sömnvänliga tallriksmodellen
För bättre sömn rekommenderas en kost som liknar den traditionella medelhavsdieten – rik på växtbaserade livsmedel, fullkorn och hälsosamma fetter. Det betyder att du bör satsa på baljväxter som linser, kikärtor, bönor och tofu som alla är rika på tryptofan. Även fiberrika kolhydrater som havregryn, fullkornsbröd och grönsaker samt nyttiga fetter från till exempel olivolja och fet fisk.
St-Onge hänvisar till sin studie från 2018 där medelhavskost visat sig minska risken för sömnlöshet och bidra till längre och djupare sömn.

Senaste nytt
Fällor att undvika före läggdags
Det handlar inte om att förbjuda viss mat, utan snarare om att öka andelen sömnvänlig kost. Men vissa livsmedel kan ändå störa sömnen, särskilt om de konsumeras på kvällen. Exempel är sockerhaltiga livsmedel, kryddstark mat och koffeinhaltiga drycker.
Enligt Jansen är det bättre att fokusera på att addera näring än att strikt undvika vissa saker. Det gör det lättare att hålla goda vanor över tid.
Flera viktiga vitaminer och mineraler hjälper kroppen att använda tryptofan och producera melatonin. Några exempel från St-Onges bok är zink (i mandlar, ostron och vetekli), magnesium (i chiafrön, cashewnötter och yoghurt), vitamin B6 (i bananer, tonfisk och kikärtor) och folat (i broccoli, spenat och linser).
Att få i sig dessa ämnen genom maten är både effektivare och säkrare än via kosttillskott, enligt St-Onge.
Snabba tips per måltid
Små justeringar i kosten kan göra stor skillnad. Dietisten Alexandra Babcock rekommenderar att man börjar med ett mål per dag. Här är några enkla tips:
- Frukost: Lägg till svarta bönor i äggrätten eller gör en havregrynsgröt med pocherat ägg och bönor.
- Lunch: Testa en sallad med kikärtor – rostade i kryddor för extra smak.
- Middag: Addera en extra portion grönsaker.
Att förbättra kosten kan också ge ringar på vattnet. När du äter bättre, kanske du får mer energi att röra på dig – och fysisk aktivitet är i sig bra för sömnen.
Läkare vid verklig sömnstörning
För den som lider av allvarliga sömnproblem räcker det inte med att ändra kosten. Då bör en läkare kopplas in samtidigt som man gör livsstilsförändringar, menar Erica Jansen.
“För någon med en verklig sömnstörning behövs ett helhetsgrepp”, säger hon.
Så även om mat inte är hela lösningen, kan den vara en viktig pusselbit i jakten på bättre sömn – och ett mer balanserat liv.
Läs mer:
Klagomål på ögonsjukvården ökade med 38 procent
Så slutar du klia på dina eksem – 12 effektiva metoder
Michael B. Tretow – Mannen bakom ABBA:s magi
Joakim Medin om fångenskapen och den hotade pressfriheten
ANNONS

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.