News55

Så sällan äter svenskarna rester – trots ekonomiskt kärva tider

Artikelbild
Det är mycket mat som hamnar i soporna, trots att det är spartider. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2023

Många intygar att de får vända på slantarna och försöka hushålla i dessa tider. Men när det kommer till att ta hand om matrester är inte alla fullt så medvetna. Det framgår av en ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna äter rester sex gånger per månad. 20 procent av den inhandlade maten, till ett värde av närmare 800 kronor, slängs. Det framgår av en undersökning av HelloFresh och Censuswide.

Mer än varannan svensk, 53 procent, uppger att de slänger mat för att utgångsdatumet passerat eller blivit dålig innan de använt den. Var tredje person, 36 procent, säger att de slänger på grund av att de lagat för stor mängd mat.

– Det är förvånande att svenskarna äter rester så sällan i förhållande till hur mycket mat som slängs. En möjlig förklaring till detta är att många svenskar faktiskt försöker att äta upp sina matrester, men att de på grund av den stora mängd mat som tillagas, ändå inte hinner. Är det en situation som ofta uppstår är det viktigt att fokusera på att förebygga resterna. Tänk över hur mycket ditt hushåll faktiskt äter innan du handlar och planera era måltider mer noggrant, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh i ett pressmeddelande.

Den nya undersökningen visar dock, att maten som svenskarna slänger har minskat sedan ifjol då förra undersökningen gjordes. Då låg uppskattningen av slängd mat på 25 procent i genomsnitt.

Ett bra sätt för att minska på mat som blir över är att räkna på hur många portioner som behövs, hålla sig till recept och vad som anvisas på varornas paket. Likaså att anpassa vad som är rimligt för hushållet.

Skapa nya rätter

Blir det ändå rester över går det enkelt att skapa helt nya maträtter.

ANNONS

– Med lite fantasi och kreativitet går det enkelt och kostnadseffektivt att skapa nya maträtter av mat som blir över. Nästan allt kan användas som ingredienser till gratänger, pyttipanna, grytor eller sallader. Ofta räcker det bara att kika i skafferiet och kylskåpet för att hitta matvaror som passar till, säger Karin Wenner.

Detta är maträtterna som svenskarna helst lagar på rester:

⦁ Pastarätter
⦁ Pyttipanna
⦁ Grytor
⦁ Sallader
⦁ Soppa

Källa: Undersökningen är genomförd av Censuswide på uppdrag av HelloFresh och bygger på 1 005 intervjuer med män och kvinnor i Sverige.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS