News55

Alla över 65 år erbjuds fjärde dos

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2022

Alla som är 65 år och äldre rekommenderas en fjärde dos covid-19-vaccin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) i ett pressmeddelande.

Dessutom omfattas personer mellan 18–64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.

Nu närmar det sig fyra månader sedan personer som är 65 år eller äldre fick sin senaste vaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten. Den andra påfyllnadsdosen, eller den fjärde vaccindosen, bör tas från det att fyra månader har gått sedan senaste vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Skyddet avtar

“Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos”, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.

Sedan tidigare har personer som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos men nu utökas alltså åldersspannet. I nuläget har 52 procent av alla som är 80 år eller äldre hunnit få sin fjärde dos, enligt FHM:s senaste veckostatistik.

Hela befolkningen

ANNONS

På sikt kan det bli aktuellt att erbjuda ännu fler åldersgrupper en fjärde dos, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

Vid en presskonferens i dag meddelade hon att regeringen skjuter till 1,2 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att genomföra vaccinationer.

– Det gör att vi tar höjd för om ännu större grupper eller hela den vuxna befolkningen skulle behöva en fjärde dos. Vi behöver beredskap för det, säger Hallengren.

62,8 procent av alla som är 18 år och äldre (5 184 103 personer) har fått sin påfyllnadsdos, eller den tredje dosen. 84,8 procent (7 618 332 personer) bland personer som är 12 år eller äldre har fått minst två doser, och 87 procent (7 819 532 personer) har fått minst en dos.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS