News55

Leversjukdomar – lika lömska som farliga

Lever
Modell av den mänskliga levern. (Foto: Stephanie cheks / Wiki Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Leversjukdomar är ofta symtomfria och utgör en stor risk för utveckling av levercancer. Överdrivet drickande och fetma är vanliga orsaker. Forskning visar att tidig upptäckt kan rädda liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera anledningar till att kolla upp levern eftersom det är ett livsviktigt organ som tillsammans med njurarna håller giftiga ämnen i kroppen under kontroll.

Inga tidiga varningssignaler

Enligt experter är leversjukdomar den största riskfaktorn till att utveckla levercancer. Pamela Healy, vd för British Liver Trust, varnar för att symtomen inte visar sig förrän det är för sent, skriver The Mirror.

NHS påpekar att det finns flera typer av leversjukdomar och att de kan orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, fetma, hepatit C, immunbristsjukdomar och genetik.

Operationsbilder
Intraoperativa bilder som visar signifikant mindre tumör med ärrbildning och stor vänsterlobshypertrofi. (Foto: Seza A Gulec, Kenneth Pennington, Michael Hall och Yuman Fong/Wikicommons)
ANNONS

Symtom på skrumplever

När skrumplever utvecklats innebär det att leverns yttre skikt blivit ärrat eller skadat på andra sätt. Följande symtom kan då uppstå:

  • Konstant trötthet och svaghet
  • Aptitlöshet och viktminskning
  • Minskad sexlust (dock väldigt generellt symptom)
  • Gulnad hud och ögonvitor (gulsot)
  • Hudirritationer med klåda
  • Illamående och kräkningar
ANNONS

Ökande fall av levercancer

En stor del av befolkningen har drabbats av leversjukdomar, vilket kan leda till allvarliga komplikationer som cancer.

Mellan juni 2022 och september 2023 utfördes över 26 500 elastografier (fibroskanningar) i Storbritannien och 2 204 fall av skrumplever upptäcktes.

Enligt Cancer Research UK diagnostiseras det i genomsnitt över 6 500 nya fall av levercancer varje år, och över 5 000 dödsfall inträffar. Statistik från 2017 till 2019 visar att endast åtta procent av dem som drabbas överlever levercancer i tio år eller längre.

Insidan av levern
Detaljer av insidan av levern. (Foto: https://www.scientificanimations.com/Wikicommons)

Svårigheter att upptäcka levercancer

Levercancer blir allt vanligare och i Sverige upptäcks allt fler fall av fettlever, även hos barn, vilket är anmärkningsbart.  För många är fettlever ett harmlöst tillstånd, men för en liten grupp kan det starta en farlig nedbrytningsprocess.

Levercancer är ofta svår att upptäcka i tidiga stadier eftersom symtomen kan vara otydliga eller inte visa sig alls. Enligt NHS finns det dock vissa tecken man kan vara uppmärksam på:

ANNONS
  • Gul hud och/eller gula ögonvitor (gulsot) – det kan vara mindre tydligt på mörkare hudtoner. Dessutom kan man uppleva kliande hud, mörkare urin och ljusare avföring än vanligt.
  • Aptitlöshet och viktminskning
  • Orkeslöshet
  • Influensaliknande symtom
  • En klump i höger sida av magen

Tidig upptäckt är avgörande

Professor Peter Johnson, klinisk chef för cancer inom NHS, påpekar att antalet fall av levercancer ökar från år till år. Han betonar att tidig upptäckt är avgörande för att öka chanserna till lyckade behandlingar.

“Att ha infört leverröntgen som är tillgängliga för alla har redan hjälpt oss att hitta tusentals människor med leverskador som behöver utredningar, behandling och uppföljning,” berättar han för Mirror.

Målet är att rädda fler människor genom tidig diagnos.

Det finns ofta en nära koppling till livsstilsrelaterade omständigheter och leversjukdomar, som orsakas av bland annat fetma. Studier har också funnit nära samband mellan sunt leverne och högt åldrande, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

Sammanfattning

Levercancer och leversjukdomar fortsätter att vara ett allvarligt hot mot folkhälsan och ökade insatser för tidig upptäckt kan minska dödligheten.

ANNONS

Ökad medvetenhet om riskfaktorer och symtom är avgörande för att fler ska kunna få behandling i tid, men också för att undvika leversjukdomar genom sund livsstil.

Läs också:

Vill du bli riktigt gammal? Lev hälsosamt

Fettlever vanligare än du tror – dold sjukdom

Ny metod upptäcker risk för leversjukdom i blodprov

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS