AI är fantastiskt på många sätt och kan höja effektivitet med flera tusen procent. Möjligheterna blir allt fler. Ett nytt robotpiller ska rädda liv och bespara oss obehagliga undersökningar.
Mest läst i kategorin
Med den pågående AI-boomen händer allt väldigt snabbt, kanske så snabbt att vi inte hänger med. Men maskinerna gör det och det som är speciellt med många system är ett de inte har utvecklat ett minne bakåt i tiden.
MISSA INTE: Viktigaste skälet till att inte gå i pension vid 65: “Okänd regel”
AI-boom
De är däremot enormt reaktiva på sin uppgift, men kanske kan missa annat?
“Om den pågående AI-boomen, som redan gör ett stort avtryck på vården, ska vara med och rädda vården krävs viss försiktighet – annars kan skadorna bli stora”, menar författaren och journalisten Jeremy Kahn, skriver dagens PS.
Med AI finns risker kopplade till modeller som bygger på dålig eller vinklad data. Medicinska studier har bland annat en historisk tendens att representera vissa etniska grupper i dålig dager – och tränar vi vår AI på skev data kan vi få modeller som funkar sämre för vissa patienter. Det forskare slagit fast.
Senaste nytt
Ett nytt robotbiller
Om ett och ett halvt år kan drömmen bli verklighet. Då hoppas före detta rymdingenjören Torrey Smith att amerikanska hälsomyndigheter ska godkänna det robotpiller som han har utvecklat med företaget Endiatx som han själv grundat, enligt Svenska Dagbladet.
Robotpillret är tänkt att att ersätta klassisk gastroskopi där men för ner en slang försedd med en AI-kamera genom patientens hals och ner till i magsäcken. Pillret är också utrustad med kamera för att kunna dokumentera vävnader genom bild och video.
Försedd med kretskort och med hjälp av en liten motor åker den sedan runt i magsäcken som en minidrönare.
“Problemet är att när man upptäcker den här typen av cancer är det nästan alltid en dödsdom. Vi behöver en teknik som är så billig och utbredd att den kan fånga upp de första tecknen på cancer, kanske 20 år tidigare”.
Högteknologiskt piller som ställer medicinska diagnoser
Kapseln har utvecklats under fem år vilket är ganska snabbt med tanke på att den första versionen var 28 centimeter lång och testkördes runt i en bassäng. I dag är den ett högteknologiskt AI-piller som inte är större än en pistagenöt.
Förra året ingick vårdkedjan Mayo Clinic ett avtal med Endiatx på 15 år för att hjälpa till med utvecklingen och testning av robotpillret. Dessutom genomförs kliniska studier i Nya Zeeland.
Om sex månader kan pillret introduceras för patienter på läkarmottagningar. De sväljer pillret som sedan styrs runt av en läkare genom en remote control. Slutmålet är att pillret ska kunna navigera runt i magen själv, och ställa diagnoser med hjälp av artificiell intelligens.
Då ska det även kunna kontrollera saker som blodsockernivå och hjärtrytm – till och med distribuera medicin. Det sista steget ligger uppskattningsvis fem till åtta år framåt i tiden.
Med AI kan det som tog år ske på några sekunder
Med hjälp av AI går forskning blixtsnabbt framåt jämfört med traditionella metoder. Flera kliniska studier av läkemedel som upptäckts och utvecklats med hjälp av AI har inletts.
Forskaren Rui Chang använder artificiell intelligens för att identifiera möjliga läkemedel för att bota Alzheimers. Miljontals molekyler har testats och upptäckt 3 000 läkemedelskandidater.
Hans grundforskning baseras på inhämtad data från hjärnvävnaden hos över 2 000 Alzheimerpatienter. Målet ät att förstå vilka gener som påverkar sjukdomsutvecklingen.
Google Deepmind lanserade 2018 sitt program Alphafold, som har revolutionerat förståelsen av proteinstrukturer. Något som öppnat för oändliga möjligheter inom läkemedelsutveckling och vaccinforskning.
Läs också:
Personlig back-up: Evigt liv i moln?. News 55
AI kan förutse Alzheimers sjukdom. News 55
Hur säkert är det att släppa in AI i vården?. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55