Aina Bergvall har inte upplevt ålderism personligen och har aldrig behövt känna sig “gammal” på jobbet. Däremot vet hon hur utsatt det kan vara att vara yngst. Hon var 22 år och den första kvinnliga redaktören för TV-nytt på Sveriges television 1970. Två år senare bytte hon till Rapport.
Mest läst i kategorin
-Det var obekvämt för rätt många farbröder. Jag blev mobbad men kan inte svära på att det hade med ålder att göra. Jag bet ihop och trodde att ingen såg det, men det hade folk gjort utan att lyfta ett finger, det fick jag veta långt senare, säger Aina Bergvall och tillägger att hennes fortsatta tid på Rapport inte bara blev lång utan också väldigt bra.
När Aina Bergvall var barn bodde hon på landet i Värmland och drömde om att bli författare och journalist.
– Men det förstod jag att man inte skulle säga, för då var man lite skrytsam. Man skulle vilja bli sjuksköterska eller lärare, då var man duktig och blev klappad på huvudet.
Fick jobb på tidning
Men drömmen släppte aldrig taget. Hon slukade själv böcker och ville skriva och berätta. Direkt efter studenten tackade hon nej till en plats på Handelshögskolan i Göteborg när hon fick jobb på Arvika Nyheter.
– Det var mycket roligare än jag trodde. Jag lärde mig så ofantligt mycket under det året och det var i princip roligt från första till sista stund.
Glömmer inte första uppdraget
Första uppdraget glömmer hon aldrig. Hon fick åka till ridskolan och vara med när hästarna släpptes ut för sommaren.
– På redaktionen hängde de på mig en spegelreflexkamera som hette Rolleicord, de pekade på några knappar, visade hur man ställde in skärpan och sedan tog jag cykeln till ridskolan. Jag fick en tvåspaltig bild och text på förstasidan. Jag brukar säga att jag var väldigt stolt för man såg tydligt att det var hästar på bilden.
Var korrespondent i Latinamerika
När hon ser tillbaka efter 50 år som journalist tycker hon att det bästa är att hon fått göra så många olika saker: sport, politik, varit programledare, haft intervjuprogram, men framför allt varit redaktör för olika program (mest Rapport) och serier. En av höjdpunkterna är de fyra åren som SVT:s korrespondent i Latinamerika under 1980-talet.
– Det var både jobbigt och jätteroligt, jag fick träffa många spännande människor och bitvis uppleva lite världshistoria. Det hände saker hela tiden, det var en period när det hölls demokratiska val i en rad länder, och det var jättekul att jag kunde vara med och väcka Gabriel García Márquez när han fick nobelpriset i litteratur 1982.
Förverkligade barndomsdröm
Barndomsdrömmen – att bli författare – har hon också hunnit förverkliga. Första boken kom 2008, sedan dess har det blivit ytterligare tre.
– Jag har bokidéer, men kommer ingenvart med dem. Jag inser att Sverige dräller av lysande författare, det är svårt att bli utgiven och ännu svårare att sälja böcker i dag i en krisande bransch, svarar hon på frågan om det är någon ny bok på gång.
Skrivit över hundra krönkor
Hon håller däremot liv i sin blogg, Klimakteriehäxan, som hon startade för 16 år sedan och där hon så gott som dagligen skriver inlägg. Hon är också flitig krönikör på News55 med över 100 publicerade alster.
– Jag tycker att det finns jättemycket att skriva om och det är roligt att skriva. Jag ser något, hör något, läser något som får fäste och börjar gro. Om jag kan få den som läser att dra lite på munnen då blir jag också nöjd, jag tycker att det är bra med lite gott humör.
Saknar att spela pingis
Enligt statistiken är krönikan “Vår höst hotar att bli en svår höst” hennes mest lästa “Erfarna tankar” under 2020. Den handlar om pandemin. Aina Bergvall har haft det stillsamt under pandemin och varit hemma med sin man.
-Det har blivit väldigt många promenader och någon enstaka lunch med en väninna vid ett utomhusbord. Jag tränar pingis annars två gånger i veckan, det kan jag sakna. Men jag är otroligt tacksam över att ha hållit mig frisk och hoppas nu intensivt på den där sprutan!
Du har ett stort samhällsengagemang, är det någon fråga som du tycker är särskilt angelägen att lösa och varför?
– Ju äldre jag blir, desto mer orolig blir jag för klimatet och vår miljö. Men som det här året har utvecklat sig är det oerhört angeläget att lappa ihop vård-Sverige som spruckit i många sömmar. Listan kan göras lång: vi behöver bättre integration och fler lärare, exempelvis.
Vad är bra med att bli äldre?
– Sovmorgon är skönt, det har jag alltid tyckt men naturligtvis inte alltid kunnat njuta av. Att stå för sina åsikter blir allt lättare med åren. Jag kan, jag vill och jag törs! Sedan är det fantastiskt att ha fått ett barnbarn också.