News55

Städprodukter kan innehålla farliga ämnen

En kvinna tvättar fönstret. Den ideella organisationen Environmental Working Group har funnit att över 2 000 städprodukter på den amerikanska marknaden kan innehålla ämnen som kopplas till hälsoproblem
Den ideella organisationen Environmental Working Group har funnit att över 2 000 städprodukter på den amerikanska marknaden kan innehålla ämnen som kopplas till hälsoproblem. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Det kan vara svårt att veta vilka produkter som är säkra även när du handlar dem i en vanlig butik. Tusentals städprodukter kan innehålla ämnen som kopplas till hälsoproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskaren Tasha Stoiber säger att många antar att det inte finns någon risk när de köper något i en butik, eller att de vet exakt vad de får, men så är det inte, det skriver CNN.

Hon är forskare vid Environmental Working Group, EWG, en ideell amerikansk organisation som forskar om och förespråkar säkrare produkter.

Det här är särskilt sant när det handlar om så kallad greenwashing, alltså när företag i sin marknadsföring eller produktmärkning försöker få sina produkter att framstå som mer naturliga och miljömässigt säkra.

Kan ge hälsoproblem

EWG har funnit att över 2 000 städprodukter på den amerikanska marknaden kan innehålla ämnen som kopplas till hälsoproblem som astma, cancerrisk och kemiska brännskador.

Brian Sansoni, senior vice president för kommunikation, uppsökande verksamhet och medlemskap vid American Cleaning Institute, säger att det är viktigt att städa sitt hem väl för att förebygga sjukdomar.

“Rätt användning av rengöringsprodukter bidrar till folkhälsan och livskvaliteten i hem, kontor, skolor, sjukvårdsinrättningar, restauranger och i hela våra samhällen varje dag”, säger han till CNN.

Han påtalar att alla som har hanterat covid-19-pandemin, förkylnings- och influensasäsongen säkert kan känna igen detta faktum.

ANNONS

Natalie Johnson, docent i miljö och arbetshälsa vid Texas A&M University School of Public Health, säger att rengöringsprodukter kan innehålla flyktiga organiska föreningar, VOC, som inkluderar hundratals olika kemikalier.

VOC är gaser som fasta eller flytande produkter kan släppa ut och de här kemikalierna kan enligt US Environmental Protection Agency, EPA, irritera ögon, näsa och hals samt orsaka skador på levern, njurarna och centrala nervsystemet.

ANNONS

Hur produkterna används

Enligt experter är det inte bara vad du använder som är oroande, utan även hur du använder det.

Jennie Romer, biträdande assisterande administratör för förebyggande av föroreningar vid EPA, säger att en del av riskerna med att använda rengöringsmedel i ditt hem kommer från att de används på ett felaktigt sätt.

Det kan exempelvis vara att blanda blekmedel med produkter som innehåller ammoniak, som till exempel kan finnas i universalrengöringsmedel. Hon tillägger att farliga ångor kan bildas av att blanda desinfektionsmedel.

“Det är därför det alltid är viktigt att läsa och följa instruktionerna eller anvisningarna på en produktetikett,” säger hon till CNN.

Risken kan också öka av hur ofta vi använder rengöringsprodukter och vi bör tänka på att vissa personer är extra mottagliga för exponering, som barn, gravida och personer med astma.

ANNONS

Larm: Här hittades skadliga ämnen i mat

En matvara som finns i de flesta hem i Sverige har testats efter farliga ämnen. Resultatet visar att produkten kan påverka din hälsa negativt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS