Sömnmedel kan vara ett lockande alternativ för den som inte kan sova om nätterna. Men för seniorer finns det vissa risker med denna typ av medicin.
Mest läst i kategorin
Användningen av antidepressiva läkemedel ökar hos äldre personer i Sverige, visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.
Under perioden 2006-2022 var ökningen 23 procent för personer 65 år och uppåt. Framför allt är det äldre kvinnor som ges antidepressiva.
Antidepressiva läkemedel används dessutom allt oftare för att behandla sömnbesvär, trots att det inte är en godkänd behandling mot den typen av problem, skriver Senioren.
– Användningen av antidepressiv medicin mot sömnproblem skulle behöva utredas vidare, säger Johan Fastbom, professor i geriatrisk farmakologi vid Karolinska institutet och medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.
Risk för fallskador av medicin
Men för den som har sömnproblem och som har testat det mesta, allt från att undvika kaffe, till att föra en sömndagbok och gå i kognitiv beteendeterapi (KBT), kan läkemedel vara ett sista alternativ.
Då rekommenderas i första hand insomningsmedel.
– Insomningsmedel som innehåller zoplikon verkar och utsöndras på ett sätt som är fördelaktigt för seniorer och är ofta ett förstahandsalternativ. Men sömnmedel som innehåller bensodiazepiner bör man undvika eftersom de ofta sitter i dagen efter med risker för fallskador, säger Thony Björk, legitimerad apotekare och sakkunnig i läkemedelsfrågor, till Senioren.
Det gäller alltså att iaktta viss försiktighet när man som äldre använder sömnmedel.
– Vi vet att seniorer är mer känsliga för sömnmedel eftersom kroppens förmåga att bryta ned och göra sig av med läkemedel förändras. Det kan innebära att man känner av läkemedlet dagen efter och är trött och dåsig. Man kan också bli förvirrad och ostadig, förklarar Björk.
Senaste nytt
Han påpekar även att medicinernas sömngivande effekt ofta minskar efter ett tag och att man därför inte bör använda sömnmedel regelbundet under en längre tid.
– Det är viktigt att redan efter kort tid följa upp användningen och utvärdera effekten.
Läs mer:
Lista: Medicin du inte ska äta som senior
Här är psykologens fem tips mot depression i vår
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.