News55

Då svettas du överdrivet mycket

En svettig skuldra. Känns det som du svettas mer än normalt? Så här kan du ta reda på det
Känns det som du svettas mer än normalt? Så här kan du ta reda på det. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Att svettas är normalt, men en del svettas mycket mer än de borde och vill. Här är fyra frågor att ställa dig själv om du tror att du är en av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En del människor svettas inte så mycket ens i varma och stressiga situationer, medan genetiska tillstånd eller bakomliggande orsaker kan få andra att svettas överdrivet, det skriver Fortune.

Därför svettas vi

Svett är kroppens utsöndring av vatten och salt, det hjälper till att reglera vår kroppstemperatur, särskilt när det är varmt eller när vi är fysiskt aktiva. 

Stress ökar pulsen och blodtrycket och det kan också få våra svettkörtlar att producera svett, det är därför vi tenderar att svettas inför en presentation.

Det finns dock personer som är benägna att svettas mer än andra och som även svettas när kroppen inte behöver kylas ned. 

“Det här är människor som svettas så mycket att de måste byta kläder flera gånger om dagen. Ett barn kanske inte kan hålla styret på en cykel eller hålla kritor utan att allt blir utsmetat”, säger Maral Skelsey till Fortune. 

Hon är klinisk professor i dermatologi vid Georgetown University Medical Center och chef för Dermatologic Surgery Center i Washington, USA.

ANNONS

Så fungerar överdriven svettning

ANNONS

Det patologiska tillståndet av överdriven svettning kallas hyperhidros. Vanliga symtom på hyperhidros inkluderar att du ofta känner svettpärlor på huden, har fuktiga kläder och ibland överdriven kroppslukt. 

Så kallad primär hyperhidros kan vara genetisk och drabbar ofta en viss del av kroppen, ofta armhålor, fötter, ansikte, rygg och händer. 

Sekundär hyperhidros uppträder vanligtvis efter 25-årsåldern, ofta på natten, och det påverkar hela kroppen. Det orsakas enligt Mayo Clinic, av ett underliggande tillstånd, som Parkinsons sjukdom, klimakteriet, sköldkörtelproblem och diabetes.

Det kan du fråga dig själv

Enligt Maral Skelsey kan du ställa dig själv några viktiga frågor för att avgöra om du svettas för mycket.

Var svettas du?

Om du svettas så mycket på handflatorna och fotsulorna att du halkar, svettas du antagligen för mycket.

Hämmar din svettning dina dagliga aktiviteter? 

ANNONS

”Funderar du på att inte gå på ett socialt evenemang eller inte dejta för att du inte vill att någon ska hålla din hand?” säger Maral Skelsey till Fortune. 

Svarar du ja är det ett tecken på att något är fel.

Svettas du i en miljö där din kropp inte behöva kylas ned?  

Om det är en varm sommardag och du befinner dig i en fullpackad buss är svettning ett normalt fysiologiskt svar. Men om din svett inte matchar omständigheterna, om du sitter på en sval restaurang och du är den enda som svettas, då handlar inte din svettning om miljön.

Vad kan du göra om du svettas för mycket? 

Så hanterar du det

Det är viktigt att träffa en hudläkare som kan hjälpa dig att hantera överdriven svettning eller behandla tillståndet eller sjukdomen som orsakar den. 

Vare sig du har diagnosen hyperhidros eller inte, finns det sätt att hantera svettning som får dig att känna dig obekväm. 

ANNONS

Enkla saker du kan göra är att bära med dig en liten fläkt, klä dig i tunnare kläder och dagligen använda deodorant. 

Hudläkare kan också rekommendera antikolinerga läkemedel som blockerar en signalsubstans som ansvarar för svettning, och servetter med glykopyrronium som behandling för svettning under armarna.

Botox kan också användas för att behandla överdriven svettning. I extrema fall finns det kirurgiska ingrepp för att ta bort svettkörtlar. 

Maral Skelsey varnar dock för att läkemedel som minskar svettning har biverkningar som torra ögon och mun, det skriver Fortune.

Det händer i kroppen när man dör av värme

I början av juni försvann den brittiska tv-profilen Michael Mosley på den grekiska ön Symi efter en vandring. Han hittades först flera dagar senare död, troligen från värmeslag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS