News55

Tecken på alkoholism du själv kan tolka

Artikelbild
Foto. Hasse Holmberg.
News55
News55
Uppdaterad: 03 jan. 2022Publicerad: 03 jan. 2022

Många oroar sig för att de dricker för mycket men har svårt att veta var gränsen går för ett rimligt intag. Nu kan du själv ta reda på det enkelt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lätt att dricka för mycket, speciellt sedan bag-in boxen gjorde sitt intåg i folkhemmen och det kan vara svårt att veta hur mycket man konsumerar egentligen. Men nu kan du tolka kroppens signaler och se på ditt utseende hur du förändras. Viktuppgång och sämre hy är några av tecken att hålla koll på, det berättar Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska Institutet till Aftonbladet

– Många tänker inte på detta och kan gå med symptom länge. Man påverkas både psykiskt och fysiskt. Många dricker några glas för att somna lättare, men problemet är att alkoholen sedan går ur kroppen och framåt småtimmarna vaknar många därför igen. En del får också svettningar vilket gör det ännu svårare att somna om. Det blir en ytligare sömn där man sover oroligt och man känner sig mindre utsövd när man vaknar på morgonen, 

Det blir lätt en ond cirkel där känslolivet påverkas av alkohol och man blir mindre skärpt vilket kan leda till att man blir deprimerad och dricker mer för att må bra, vilket i längden är ohållbart men kanske känns lättare i stunden. 

Oftast dyker de fysiska problemen upp som ett brev på posten efter de psykiska problemen. Halsbränna, inflammation i magsäcken och viktökning är några av tecknen. Även en sämre hy med gulaktig hudton, hudsjukdomar och mörka ringar under ögonen kan vara vanligt. 

– Alkohol är även irriterande för magslemhinnan och matstrupen, och kan leda till inflammationer som smärtar och svider. För varje glas alkohol kan man se att små blödningar ökar invärtes. Om man dricker kraftigare blir irritationen ännu mer påtaglig, berättar Sven vidare.  

– Högkonsumenter av alkohol löper högre risk för att drabbas av covidinfektioner och svår covid. Den som dricker mycket har ett sämre immunförsvar. Utseendeeffekterna är inte det viktiga, men det kan vara det som gör att man tar tag i sitt drickande. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS