News55

Tilde de Paula Eby: "Kände inte igen mig själv"

Tilde de Paula Eby: “Jag kände inte igen mig själv”
Tilde de Paula Eby öppnar upp och pratar om ett problem som hon delar med många andra kvinnor. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

TV-profilen Tilde de Paula Eby har haft det tufft de senaste åren. Nu öppnar hon upp och pratar om den svåra tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tilde de Paula Eby är en välkänd profil för alla tv-tittare. Hon har arbetat på TV4 sedan 1997, bland annat i Nyhetsmorgon där hon var en uppskattad programledare i 17 år. Därefter har vi bland annat sett henne som programledare i TV4:s Efter fem och i en rad andra sammanhang. Karriären har varit framgångsrik och hon har bland annat tilldelats Kristallen två gånger som “Årets kvinnliga programledare”.

Tilde de Paula Eby: “Jag kände inte igen mig själv”
Tilde de Paula Eby är uppskattad bland tv-tittarna och har vid två tillfällen vunnit Kristallen som “Årets kvinnliga programledare”. Foto. TT

“Måste prata mer om det här”

Men det finns också en baksida som kanske inte så många känner till. I en stor intervju med Tara berättar programledaren Tilde de Paula Eby om sina upplevelser av att bli äldre och sina personliga problem med klimakteriet. Hon tycker att det pratas alldeles för lite om ämnet och de besvär som det ställer till för många kvinnor.

“Först var det tungt och jag blev otroligt låg och ledsen. Sedan var jag ganska arg utan anledning under en period. Det var saker som jag aldrig blivit förbannad på förut: “Hur högt kan en människa andas?”, “Varför sitter alla med sina mobiler på t-banan?”, säger Tilde de Paula Eby i intervjun med Tara och fortsätter:

“Men den allra starkaste känslan var att jag inte kände igen mig själv. Varför känner jag och reagerar jag som jag gör? Jag brukar inte bli bottenlöst ledsen eller särskilt arg. Det var som att jag blev någon annan inuti. Studier visar att det är vanligt att kvinnor i den åldern fattar livsförändrande beslut. Gör man det för att man är i en stökig hormonell tid? Många kvinnor är sjukskrivna för utmattningssyndrom, när de i själva verket är i klimakteriet. Det är sorgligt. Vi måste prata mer om det här.”

ANNONS

Tog två år

Rent fysiskt har hon inte märkt av några större förändringar eller symptom.

ANNONS

“Det var den känslomässiga biten. Jag älskar att bli äldre, men just 50 var tufft. Annars är åldrandet inte så dumt. Häromkvällen skojade jag med min man och sade: “Men Gud, nu börjar Brad Pitt äntligen bli snygg”. Det släta är så ointressant. Det finns något i åldrandet och rynkor som gör oss vackrare”, säger hon till tidningen.

Genom att läsa på mycket om klimakteriet, diskutera, men även gå till doktorn och ta prover har hjälpt henne genom klimakteriet.

“Dessutom har jag bokat in min terapeut igen. Jag gör allt för jag vill må så bra som möjligt. Min läkare har gett mig hormoner så jag kan sova och må bättre”, säger Tilde de Paula Eby till Tara.

Det har tagit henne två år att försöka hitta tillbaka till sig själv.

En annan känd kvinna som gått ut i media och pratat om klimakteriet sångerskan Jill Johnson som sökte vård i tre år utan att få hjälp. Här kan du läsa mer om hennes erfarenheter. Även Malin Berghagen har öppnat upp och berättat som sina personliga upplevelser under denna förändringstid i livet.

Läs vidare:

Så krossar expert fyra vanliga myter om klimakteriet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS