News55

Jill Johnson: "Sökte vård i tre år utan hjälp"

Jill Johnson: "Sökte vård i tre år utan hjälp"
Ett inslag i åldrandet har varit tufft för Jill Johnson och det dröjde flera år innan hon fick rätt hjälp. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Countrydrottningen Jill Johnson har rönt stora framgångar på scen och i TV. Men det privata livet har varit långt ifrån perfekt. En del av åldrandet har inneburit frustration och behov av hjälp som inte har funnits.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att vara kvinna och landa i att åldras och acceptera kroppens förändring har inneburit både mycket känslor, sjukhus och acceptans. Det berättar Jill Johnson i en öppenhjärtig intervju med Femina.

– Jag har haft en otroligt snäll kropp hela mitt liv och jag har aldrig haft problem med något, men för första gången har jag känt mig påverkad i och med förklimakteriet. Vi som är offentliga personer kan se ganska perfekta ut i våra uppsminkade flöden. Det är lätt att tro att livet är perfekt, men det här har varit en utmaning för mig och är delvis fortfarande. Och den delen i åldrandet har inneburit en hel del frustration, säger hon till tidningen.

Flera symtom

Jill Johnson berättar om flera år av plågor då hon inte längre kände igen sig själv. Bland annat glömde hon saker och huvudet hängde inte med som förr och en hand somnade varje natt. Efter utebliven mens kom symtom som värmepåslag och vallningar. När det kulminerade spelade hon in SVT-programmet Jills Veranda i ett 30 grader varmt Nashville.

– Var tjugonde minut var vi tvungna att sluta filma för att jag höll på att dö. Det var verkligen jobbigt, säger hon till Femina.

Sedan följde en kamp om att få vård. Under tre års tid sökte hon vård utan att få hjälp. Men på kvinnokliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg vände det.

– Helt plötsligt var det någon som fattade och jag fick hjälp.

ANNONS

Döstädar

ANNONS

Jill Johnson konstaterar att det pratas mycket om problem vid menstruation och graviditet –  men inte om klimakteriet. I och med att det inte gör det är åldrandet något som många kvinnor står ensamma i.

– Någon kompis till mig fick knölar i sitt bröst som hon trodde var cancer, men det var också förknippat med klimakteriet. En annan blev sjöblöt och fick byta lakan varje natt. En tredje blev deprimerad och jag själv fick vallningar. Det är så himla olika symtom.

Ämnet berör henne starkt och hon vill lyfta det till ytan.

– Det finns säkert massa hjälp att få, men vägen till hjälpen känns så lång. Hur fan kan det vara möjligt att vi kan skaffa fram nya vapen till krig men att vi inte kan få fram något jävla hormonplåster?

I intervjun berättar hon också att hon accepterar kroppens förändring på den ytliga sidan och det är bara på scen och i TV som hon klär upp sig och sminkar sig. Hon har lagt mer fokus på värden som miljötänkande och shoppar inte lika mycket som förr och tänker annorlunda kring konsumtion.

– Nu håller jag på att döstäda. Jag skulle skämmas om folk visste hur mycket kläder jag skickat iväg den senaste tiden. Men det är för att jag har ett nytt tänk, jag står inte ut med mitt gamla jag, säger hon till tidningen.

Läs mer:

Så tar Jill Johnson ställning mot åldershetsen

ANNONS

Jill Johnson om hatstormen: “Jag var rädd”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS