News55

Tricket som bromsar åldrandet

Att åldras är oundvikligt, men går det att bromsa? Här kommer forskningen du väntat på.
Att åldras är oundvikligt, men går det att bromsa? Här kommer forskningen du väntat på. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Kanske har du stött på begrepp som att “åldras med värdighet” eller att vara “välbevarad”, men hur vore det att inte åldras alls? Nu kommer forskningen med lösningen vi alla gått och väntat på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åldrande. En lika skrämmande som kittlande tanke, som allt jämt håller forskningen sysselsatt. Så även drömmen om evig ungdom.

Och ja, åldrande är oundvikligt.

Det hindrar dock inte att vi vill förstå dess väsen. Går det till exempel att bromsa åldrandets framfart, eller behandla det som vilken sjukdom som helst?

Som science fiction

Det menar åtminstone en grupp forskare som i en ny studie presenterar en ny biomarkör för biologiskt åldrande, som potentiellt kan hejdas.

Hur? Med träning.

Att dessa rön framstår en smula overkliga är studiens författare, Riekelt Houtkooper, professor i translationell metabolism vid Amsterdam University Medical Centre, den förste att erkänna.

Om än med förhoppningen om att långsiktigt knäcka ålderskoden.

ANNONS

“Idén att vi skulle kunna reversera åldrandet var något som länge ansågs vara science fiction, men dessa fynd låter oss förstå mycket mer om åldringsprocessen”, säger han till Newsweek.

ANNONS

Livsviktig molekyl

I studien, som nyligen publicerades i tidskriften Nature Aging, beskriver professorn nämligen hur han tillsammans med sitt team identifierat en specifik lipidmolekyl, som ansamlas i högre koncentrationer i äldre individers celler.

Lipider, är mycket enkelt förklarat, en vaxartad molekyl som bland annat hjälper oss att absorbera vitaminer, flytta och lagra energi.

Just denna molekyl, bis(monoacylglycerol)fosfat, eller BMP, som tidigare kopplats till neurodegenerativa sjukdomar och cancer, antas även spela en central roll i människans åldrandeprocess.

Bromsas med träning

Samma molekyl kan även bromsas i någon mån, vilket visade sig när forskarna utförde ett träningsrelaterat experiment på en grupp kvinnor som passerat klimakteriet.

Det framgick då att endast fyra dagars måttlig till intensiv fysisk träning ledde till signifikanta minskningar av BMP-nivåer i kvinnornas muskler, vilket visar på att livsstilsförändringar utgör en viktig del i åldrandets gåta.

ANNONS

Samband som på sikt gör det lättare att utveckla nya behandlingar mot åldrande, som sträcker sig bortom medicinering.

Ett glas om dagen

I väntan på dessa föryngrande alternativ, är det bara att snöra på sig löparskorna eller besöka det lokala gymmet.

Känns det för motigt slår vi även ett slag för ett livsförlängande tips som en av världens äldsta män,Juan Vicente Pérez, hann dela med sig av före sin död.

“Arbeta hårt, vila på helgdagar, gå till sängs tidigt, drick ett glas aguardiente dagligen, älska Gud och förvara honom alltid nära ditt hjärta.”

Läs mer:

Forskare: Så hoppas vi kunna bromsa åldrande. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS