News55

Viktminskning kan vara livsfarligt för äldre

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 jan. 2022Publicerad: 09 jan. 2022

Många har återigen valt nyårslöftet att gå ner i vikt. Detta har dock visat sig kunna vara livsfarligt för över en halv miljon svenskar - inte minst äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är många som brukar ha nyårslöftet att gå ner i vikt. Inte minst hos äldre personer är det vanligt att man inleder året med målet att bli av med några kilon. Forskning har dock visat att det rentav kan vara livsfarligt för äldre med viktnedgång, rapporterar Senioren

Kostvetarna Janina Blomberg och Louise Ankersson har forskat om äldres vikt. Janina Blomberg menar att gå ner i vikt faktiskt kan innebära livsfara för en halv miljon svenskar.  

– I dag är två miljoner svenskar över 65 år och närmare en halv miljon är äldre än 80 år. Omkring 50 procent av dem är eller riskerar att bli undernärda. Det innebär ett stort personligt lidande och kostar samhället mer än övervikt. 

Problematiken med den farliga viktnedgången kan hejdas och förebyggas, bland annat genom förbättrad kunskap om ämnet. Till exempel vill forskarna ändra på synen att undernäring naturligt är en del av åldrandet.  

– Vi försöker sprida kunskap om hur undernäring bland seniorer kan förebyggas. Just nu samarbetar vi med flera kommuner via digitala kunskapslyft, säger Janina Blomberg.

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS