News55

Bröstsmärta – Här är orsakerna

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 13 apr. 2022

Det kan finnas många olika orsaker till att man har bröstsmärta med symtom som tryck över bröstet, eller smärta vid djupa inandningar. Ofta är det ofarligt men det finns tecken att vara vaksam på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så många som var femte patient som kommer till akuten har diffusa bröstsmärtor och det viktigaste är att utesluta farliga åkommor som en hjärtinfarkt. Det gör man genom att kolla EKG och blodprov men det är också oerhört avgörande att inte ställa ledande frågor.

Det är viktigt att patienten får berätta själv vad den känner. Det är lätt att lägga orden i munnen på någon, det är då det kan bli farligt, säger Claes Held, professor i kardiologi och överläkare vid Akademiska Sjukhuset och Uppsala universitet, till Expressen Hälsoliv.

Handlar det om akuta symtom som man inte känner igen eller inte går över på 15 minuter ska man söka hjälp. Tryck över bröstet, eller en molande värk är tydliga varningssignaler som man bör ta på allvar.

Det talar mer för hjärtat om smärtan är molande och diffus, snarare än punktformad. Om man pekar med fingret och säger ”här gör det ont” är det mer troligt något annat. Men lägger man hela handen på bröstkorgen och säger ”här” kan det tala mer för hjärtat. Kvinnor kan ha besvär som inte följer skolboken och därför misstolkas inte sällan symtomen. Som yrsel, trötthet och magproblem.

Men till och för läkarna kan det vara svårt att avgöra om smärtan är farlig eller inte men det är alltid bättre att söka hjälp om man är osäkert och inte vänta för länge.

– Har man akuta symtom ska man absolut söka utan dröjsmål. Om det är en hjärtinfarkt så är det farligt om man inte söker hjälp för det.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS