News55

Kritikstorm mot SVT och Carina Bergfeldt

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2023

Det senaste avsnittet av Carina Bergfeldts pratshow i SVT väcker starka reaktioner och har anmälts till Granskningsnämnden. Det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Festfixaren Micael Bindefeld och hans make Nicklas Sigurdsson berättar i Carina Bergfeldts pratshow om hur de fick sitt första barn via en surrogatmamma i USA.

– I ett surrogatmödraskap så är det då en äggdonator, en spermie, eller flera, haha. Och flickan som vi pratar om, som bär barnet, det är inte hennes biologiska barn. Utan hon är livmodern, som man hyr in sig i, förklarar Bindefeld i SVT.

I processen fick de välja vissa genetiska attribut som de ville att deras barn skulle ha. Paret berättar att de letade efter en judisk flicka och att de även prioriterade ”bollsinne, längd, sjukdomshistorik”.

Anmälts 20 gånger

Inslaget med Bindefeld har mötts av starka reaktioner i sociala medier och avsnittet har anmälts till Granskningsnämnden 20 gånger. En av alla som har reagerat är Clara Berglund, generalsekreterare i Sveriges Kvinnoorganisationer.

– Det låter som att de designat ett barn när de säger att hon ska ha ett judiskt anlag, vara lång, ha bollsinne och så vidare. Det låter som en framtidsdystopi där man designar hur ett barn ska se ut, säger hon till Expressen.

Hon tycker att inslaget blev för ensidigt och att fler sidor borde lyfts fram. Berglund riktar även kritik mot programledaren Carina Bergfeldt.

– Hon ställer inga som helst kritiska frågor. Hon låter de prata om det här på ett sätt som att det handlar om att beställa ett nytt kök eller en ny bil. Vilka egenskaper är det man efterfrågar, vilka anlag är det man vill ha? Det är en människa, ett barn, som beskrivs.

ANNONS

Carina Bergfeldt uppskattar att folk uttrycker sina känslor kring programmet och menar att det är lärorikt, men hon håller inte med om all kritik.

”Jag ställde flera frågor, om att det är kontroversiellt i Sverige, om hur de visste att kvinnan gjorde det frivilligt och vilken kontakt surrogatmamman hade med barnet i dag, men det är naturligtvis upp till var och en att bestämma om de anser att mina frågor var kritiska nog”, skriver hon till tidningen.

Bergfeldt bemöter även kritiken i ett inlägg på Instagram och där möts hon av både ris och ros i kommentarsfältet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS