News55

Kraftig ökad smittspridning på äldreboenden

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 jan. 2022

Under de första vekorna av 2022 har antalet bekräftade fall på äldreboenden mer än fördubblats. Sverige har ännu inte nått toppen av den fjärde vågens smittspridning, vilket är oroväckande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Smittspridningen hos människor som bor på särskilda boenden och som har hemtjänst ökar kraftigt. Totalt rör det sig om 931 fall som registrerats där. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport så ökade antalet fall bland personer på särskilda boenden med 84% från årets första vecka till den andra. Antal nya fall hos människor med hemtjänst låg på 1041 vecka två, rapporterar Expressen.  

Thomas Lindén, avdelningschef för Socialstyrelsen gav följande kommentar:  

– De senaste två veckorna har sett en ökning med mer än 100 procent. Vi har dubblerat två veckor i rad. 

Den ökade smittspridningen bland äldre är oroväckande. Personer som är vaccinerade och tillhör den äldre delen av befolkningen kan på grund av sjukdom behöva intensivvård. Detta kan belasta hälso- och sjukvården ytterligare.  

-Ett ökat insjuknande bland de allra sköraste kommer leda till ett ökat inflöde i hälso- och sjukvården. Vi ska inte tro att vi kan hålla de här verksamheterna utanför den här vågen, sa Lindén.  

Karantänskravet slopades under torsdagen för de som jobbar inom vård och omsorg. Istället rekommenderar Folkhälsomyndigheten att de ska testas dagligen. 

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS