För att hjälpa äldre att behålla sin sexualitet görs nu en insats från flera pensionärsorganisationer. Det finns flera hälsofördelar med att vara sexuellt aktiv upp i åren, visar ny studie.
Mest läst i kategorin
Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna, menar att sex är en fråga som intresserar många äldre – men att det fortfarande förekommer en hel del tabun kring ämnet.
– Jag tror det ligger lite grann i den här känslan att alla barn vill tro att de är födda genom jungfrufödsel, konstaterar han.
En ny studie som gjorts av Region Stockholm visar att äldre som är sexuellt aktiva är mer sällan deprimerade och har en bättre allmänt hälsotillstånd, rapporterar Sveriges Radio.
“Ett pirr som inte går över”
I studien har man undersökt sexlivet bland de som är 85 år eller äldre i Region Stockholm.. Det framkommer att cirka var nionde är sexuellt aktiv och de flesta är nöjda med sitt sexkliv, kvinnorna är mer nöjda med sexlivet än männen.
Undersökningen visar också att äldre sällan får frågor om sin sexuella hälsa, till exempel från vårdpersonal.
– Jag tror inte man tänker sig att sex är något som finns genom hela livet, utan att det slutar nog där någonstans efter 50. Det är på något vis praktiskt för omgivningen, för barn och barnbarn och andra att uppfatta att farmor inte orkar med det och det – och då kan man inte tänka sig att det skulle finnas med sex med i det här också , säger 88-åriga Eva som är sexuellt aktiv och intervjuas av Sveriges Radio.
När hon berättar för radion vad sexlivet betyder för henne så säger hon:
– Det är väl bland annat en känsla av samhörighet och närhet, värme och tillit,. Att man dras till någon starkt. Det är något pirr i kroppen som inte går över, säger hon.
Som tonåringar
För att hjälpa äldre att behålla lusten längre har flera pensionärsorganisationerna givit ut en informationsbroschyr tillsammans med RFSU som heter “Länge leve lusten”: Man ger bland annat råd till de som bor på ett äldreboende där det kan vara svårt att ha ett privatliv.
Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna, åker runt och pratar om sexuell hälsa och vikten att hålla lusten vid liv. Han möter ofta många äldre som drömmer att få tillbaka sexlivet.
– Det är som att få in ett gäng små tonåringar i rummet, men efter en stund försvinner det fnissiga och det blir väldigt fina samtal och väldigt rörande samtal. Människor som säger att de drömmer om att få tillbaka fungerande sexliv. men att de inte vågat fråga någon och ställa de frågorna som behövs för att komma igång.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.