News55

Studie: Här överraskande effekten hos otrogna kvinnor

Artikelbild
En viss sexuell aktivitet misstänks ligga bakom en cancerform som ökar i Sverige. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 28 feb. 2023

Otrohet är ett laddat ämne men också ganska outforskat. Nu visar en en ny studie hur män och kvinnor påverkas av att vänsterprassla. Det skriver Illustrerad Vetenskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En forskargrupp vid University of Tilburg har analyserat data från en tysk långtidsstudie där deltagare som både bedragit och blivit bedragna har fått svara på frågor. De som deltog i studien fick bland annat uppge hur de mådde allmänt och hur det stod till i grundrelationen efter otroheten. Forskarna upptäckte en markant skillnad mellan könen efter att de bedragit sin partner.

“Intressant nog avslöjade våra analyser en grupp deltagare som ser ut att räta på ryggen och till och med trivas med livet efter otroheten: Kvinnor som har varit otrogna”, skriver Illustrerad Vetenskap.

De manliga deltagarna i studien upplevde däremot lägre självkänsla och en allmän försämring av livskvalitet efter sina snedsprång.

Kvinnornas affärer är oftare ett resultat av missnöjde med sin partner, enligt studien. Därför kan vänsterprasslet vara en väckarklocka för partnern och leda till positiva beteendeförändringar.

Varför det händer

Tidigare studie, som gjorts av amerikanska forskare 2020, har visat att orsakerna till själva otroheten kan vara extremt komplicerade. Man kom fram till åtta nyckelorsaker bland bedragarna: Ilska, självkänsla, brist på kärlek, bristande engagemang, behov av omväxling, svek, sexuellt begär och situationer eller omständigheter, skriver Illustrerad Vetenskap.

Orsakerna påverkade också hur länge otroheten pågick, deras känslomässiga investering i affären och om den resulterade i att det fasta förhållandet tog slut.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS