News55

Gick det inte som du ville i EU-valet?

Ulf Elfving
Ulf Elfving skriver om EU-valet och studentfirande i sin sammanfattning av nyhetsveckan. (Foto: TT / montage)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Du som inte röstade, det vill säga nästan halva befolkningen – gnäll inte!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har en förmån som många i vår närhet saknar: att fritt få välja våra politiska företrädare och vad vi vill att de ska uträtta. En självklarhet för oss, som vi ska vara oerhört glada för och rädda om.

Bara en kort grej till om valet: Att i skydd av anonymiteten på nätet angripa sina meningsmotståndare visade sig inte vara någon höjdare. Kan vi hoppas på ett mer anständigt debattklimat i fortsättningen? Jag är inte säker, men det kommer framtiden snart att utvisa.

Retade upp Trump-anhängare

Efter krönikan för två veckor sen hörde några läsare av sig, som ansåg att jag varit dum mot Trump, de tycker att han är toppen. De var i alla fall inte anonyma, vilket jag gärna hedrar dem för.

För som sagt, här får man tack och lov säga vad man vill. Nu väntar jag med spänning på att det ska dyka upp några som tycker att Putin är en hyvens kille.

Annars höjde jag mest på ögonbrynen över hur man röstade i mitt favoritland Frankrike, och vad som hände sen. Alltså att det gick så illa för president Macrons parti att han chockade alla med att upplösa nationalförsamlingen (parlamentet). Får se om kuppen går hem och han lyckas få en majoritet av franska folket att inse att det vore förödande att i stället få en politisk ledning i landet som vänder ryggen åt EU och sviker Ukraina.

ANNONS

Rysk infiltration och svensk skolavslutning

Europa darrar inför det franska nyvalet om mindre än tre veckor. Lita på att ryska påverkansförsök redan är i full gång. Här kan man nog verkligen snacka om anonyma trollkonton.

ANNONS

Här hemma har skolorna slutat, och jag har en bedårande film på mobilen, där en klass förstagluttare med blommor i håret och lilla Penny i spetsen sjunger ”Den blomstertid nu kommer” så vackert att knappt ett öga är torrt. Ljuvligt!

Som kontrast läser jag om ett studentfirande i stan som urartade med söderslagna kafémöbler, krossat glas och allmänt svineri.

Hette det inte mogenhetsexamen förr?

Heja Danmark, inte sant?

Det här ju en veckokrönika. Men just nu känns det allra roligast att titta framåt. Snart är det midsommar! Och nu i helgen börjar fotbolls-EM!

Utan Sverige, dessvärre. Men nu håller vi på våra danska vänner, eller hur?

Läs mer: Ulf Elfving: Blev du förvånad i veckan när… News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS