Det jäser i schlager-Sverige. Nävar knyts i fickorna. Käkar bits ihop. Nu får det snart vara nog!
Låt oss rösta fram en gammal hederlig slagdänga
Mest läst i kategorin
Efter år av förnedring är det nu dags för den mogna artisten och den goda schlagerns revansch i Melodifestivalen. Visserligen blev Hasse Andersson, 65, stor idol efter sin Mello-insats 2015 med ”Guld och gröna skogar, men han är undantaget som bekräftar regeln: artister över 40 med låtar utan rap, dub och synt kan hälsa hem.
Spåren förskräcker om man kollar in startlistorna från de senaste sex åren: Elisabeth Andreassen och Lasse Stefanz röstas bort direkt 2011. Afro-Dite, Sonja Aldén och Charlotte Perrelli åkte ut med dunder och brak 2012. Sylvia Vrethammar och Army of Lovers ansågs passé 2013. Linda Bengtzing, Martin Stenmarck och Shirley Clamp åkte ut 2014. Marie Bergman & Sanne Salomonsen och Andreas Lundstedt fick inte ens en andra chans 2015. Anna Book stoppades redan innan deltävlingen i fjol då även After Dark, Martin Stenmarck och Linda Bengtzing gjorde sina sista Mello-försök. Och, som grädde på schlagermoset, kom Mello-drottningen Charlotte Perrelli på en förnedrande sistaplats i sin deltävling för några veckor sedan.
Nu står vårt sista hopp till helgens Melodifestival i Växjö och till en man som heter Owe. Att Owe Thörnqvist är 87 år har väl inte undgått någon, eller att de övriga deltagarnas sammanlagda ålder också blir 87. (Nej, det var inte riktig sant). Det har tyvärr blivit lätt åldersfixerat i årets Mello. Stackars Hasse Anderssons uppgift som programledare är att förkroppsliga de unga manusförfattarnas nidbild av folk över 55, och Hasse spelar med (Det är för övrigt en skandal att sex manusförfattare inte lyckats åstadkomma roligare eller mer innehållsfullt manus).
Har då Owe någon chans i Växjö? Personligen tycker jag att han har en härlig låt. En typisk thörnqvistare, en boogie-woogie med textblinkningar till klassikerns ”Varm korv boogie”. Det här är en svängig låt som går att både vissla och sjunga med i. En nostalgitripp till 50-talet. Tyvärr är vi kanske inte så många som har referenser till det årtiondet och dess musik. Men låten skiljer sig helt från det övriga startfältet och är därför lättare att komma ihåg. Låt oss hoppas att även de allra yngsta fastnar för låten, och inte bara mormor och morfar. För när det gäller att rösta står vi oss slätt som tycker att det räcker att slå ett nummer från vår fasta telefon och inte har tillgång till hjärteröstning via en app.
Så, upp till kamp – sista striden det är. Det är nu eller aldrig, låt oss rösta fram en gammal hederlig slagdänga till finalen. För schlagerns skull, och för en man som heter Owe.