News55

Maffia-torpeden som blev filmskådespelare

Gudfadern
Lenny Montana och Marlon Brando blev det perfekta paret på filmen där Montanas verkliga nervositet för att spela mot idolen Brando blev den perfekta kryddan. (Foto: IMDB/Paramount Pictures)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

När Lenny Montana blev satt att kontrollera inspelningen av Gudfadern av maffian, fick han istället själv en roll i filmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Keep your friends close, and your enemy closer”.

Et legendariskt citat från filmen Gudfadern del II, myntat av maffiakungen Don Vito Corleone om hur viktigt det är att ha koll på de som kan hota din position.

En som verkligen tog till sig innehållet i Don Vito Corleones budskap var faktiskt filmens regissör själv, Francis Ford Coppola.

Att göra en film som Gudfadern om den amerikansk-italienska maffian var ett projekt som inte bara hade sina svårigheter rent filmskaparmässigt.

Joseph Colombo - en av de tunga namnen inom New Yorks maffia.
Colombo-familjen, med grundaren Joseph Colombo i spetsen, var mycket intresserade av inspelningen av Gudfadern. (Foto: New York City Police Department)

Vid sidan av alla de praktiska problem som kommer med att skapa en stor film, hade maffian själv fått upp ögonen för vad som var på gång.

Maffian intresserad

Att det nu skulle göras film om den verksamheten som de bedrev, var intressant ur mer än en aspekt för maffian. Uppmärksamhet var ju inget som de själva uppskattade och dessutom var de mer än intresserade vilken bild som Coppola skulle måla upp kring dem.

ANNONS

För att få koll på sakens ordning, satte Colombo-familjen en av sina torpeder på att följa inspelningen och låta filmteamet bli varse om hans närvaro.

Kenny Montana som framgångsrik wrestlare
Lenny Montana hade med sin imponerande kroppshydda en framgångsrik karriär inom wrestling i bagaget innan han blev livvakt i Colombo-familjen. (Foto: WikiCommons)

Den som skickades för uppdraget var Lenny Montana. En inte alls ödmjuk 1,98 meter hög avlagd wrestling-stjärna som sedan i mitten av 1960-talet hade arbetat som indrivare och mordbrännare för Colombo-familjen.

ANNONS

Lite för nära

Lenny Montana följde inspelningen på beordrad avstånd, så pass nära att alla i teamet kom att veta om hans närvaro och varför han var där.

Men en kväll sprang Lenny Montana på Francis Ford Coppola och producenten Al Ruddy utanför filmarbetet. Al Rudy hade just fåt ett problem då den som var tilltänkt till rollen som Luca Brasi, Don Vito Corleones privata livvakt, hade avlidit.

Från inspelningen av Gudfadern
Samspelet mellan Lenny Montana och Marlon Brando blev synnerligen lyckat. Mycket tack vare Montanas stora respekt för Marlon Brando. (Foto: IMDB/universal Pictures)

Efter mötet med Montana förstod Coppola och Rudy att de här hade sin man till rollen. Vem kunde bättre spela en hitman på film än en hitman från verkligheten? Och vad kunde vara bättre än att få sin “fiende” maffian så nära inspelningen än att de själva deltog i den?

ANNONS

Greppet blev lyckosamt på många nivåer. Maffian fick sin man på plats – kanske mer än tänkt – och filmen fick ytterligare en nivå av autensitet.

Äkta skådespeleri

Ännu mer lyckosamt blev det när Lenny Montana visade sig bli totalt star-strucked av att få spela mot hans stora idol Marlon Brando.

Idoldyrkan blev så märkbar att han hade svårt att få ur sig sina repliker, något som i filmens berättande, framställdes som underhuggarens rädsla och respekt för den store maffia-ledaren.

Efter Gudfadern medverkade även Lenny Montana i ett antal filmer – ofta som stor och skräckinjagande persona. Men det är i rollen som Luca Brasi han går till historien.

Maffiavåld sprider skräck. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS