News55

Slog igenom som Pippi - Nu är Inger Nilsson 65 år

Slog igenom som Pippi - Nu är Inger Nilsson 65 år
Inger Nilsson har blivit för evigt igenkänd efter sin roll som Pippi Långstrump. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Hon slog igenom som en fräknig och upprorisk Pippi Långstrump. En roll som hon blivit ständigt förknippad med genom livet. Nu har skådepelaren Inger Nilsson fyllt 65 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var 1968 som Inger Nilsson var med och spelade in Astrid Lindgren-serien som skulle bli en stor framgång världen över och underhålla generationer av barn. Olle Hellbom regisserade och året därpå hade Pippi Långstrump premiär. Efter succén gjordes även två filmer i början av 70-talet med titlarna ”På rymmen med Pippi Långstrump” samt ”Pippi Långstrump på de sju haven”.

Det var Inger Nilssons pappa som tyckte att hon skulle kunna passa i rollen då han hörde att man letade efter barnskådespelare.

– Sommaren 1967 hade vi varit på semester till Gotland hela familjen. Och när vi kom hem så frågade man på TV efter tre barn som kunde spela Pippi, Tommy och Annika. På den tiden fanns det bara en TV-kanal och det var ”Hallåan” mellan två program som läste upp detta meddelandet. Min pappa, han tittade på mig och sa ”vad säger du Inger, ska vi skicka in ett foto på dig?” ”Ja, det kan vi väl,” svarade jag. Och så tänkte jag inte mer på den saken, berättade Inger Nilsson i sitt sommarprat i P1.

Hon berättar i programmet att hon tyckte det var roligt att stå framför kameran, men att det kunde kännas långsamt och tråkigt mellan tagningarna som barn.

Tufft att alltid vara Pippi

Inger Nilsson blev starkt förknippad med Pippi framåt i karriären. I en intervju med News 55 berättade skådespelaren om baksidan med kändisskapet och vad det har inneburit privat.

Slog igenom som Pippi - Nu är Inger Nilsson 65 år
Inger Nilsson på Pippi-premiär på Cirkus 2022. Foto: TT

Vissa gånger i livet har det varit extra tufft och irriterande att ständigt bli igenkänd och få kommentarer om Pippi. Som den gången hon besökte banken och skulle uppge inkomstuppgift.

ANNONS

– Och bankkassörskan utbrister högt och tydligt inför hela banken ”men jag trodde du var rik och hade en kappsäck full med pengar”, berättar hon i sommarpratet.

Eller den gången hon uppsökte vård och skulle ta bort stygn från sin tumme, som Aftonbladet skriver om:

– Jag grät hejdlöst för det gjorde så ont och den ampra sköterskan spänner ögonen i mig och säger ”Pippi gråter inte”. ”Nej, men jag gråter” skrek jag tillbaka och tänkte att ”jag ska sy ihop din trut så att du håller käften”.

Inte ens på sin mors begravning fick hon vara ifred. En man kom fram till henne utanför kyrkan och bad om en autograf till sitt barnbarn.

– Jag tänkte bara ”snälla, snälla ge mig en enda stund på jorden då jag kan få vara min mammas dotter. Ingenting annat”.

ANNONS

Livet efter Pippi

Även kärlekslivet har fått ta viss stryk av att hon en gång spelade Pippi Långstrump.

– Det är förresten ingen hit på äktenskapsmarknaden att ha varit barnstjärna eller kändis överhuvudtaget och dessutom, ju äldre man blir desto färre bra män finns det kvar. I alla fall män som kan se bortom allt det här med kändisskapet för det måste man när det gäller mig, har hon sagt i Aftonbladet.

ANNONS

Några egna barn har hon inte fått och hon har varit förtegen om sin relationsstatus.

– Jag hade nog velat haft barn men nu blev det inte så, det är klart jag saknat det men det är ingenting jag går runt och tänker på, jag har så många vänner med barn, det finns många barn omkring mig. Jag är gammelfaster, det låter som om jag är väldigt gammal och jag brukar hota med att de inte får något arv om de kallar mig gammelfaster, berättade hon skrattande i intervjun med News55.

Nobbades roller

Skådespelaren har dock hunnit med mycket på scen efter Pippi, även om det var tufft för henne då hon gått ur scenskolan. Då fick hon nej på nästan alla jobb som hon sökte eftersom hon var så starkt förknippad med rollkaraktären.

Längre fram har hon bland annat synts till i “Jägarna”, ”Efterskalv” och ”Svart cirkel.” Och under 2022 var hon tillbaks på vita duken som mormor i barnfilmen ”Lill-Zlatan och morbror raring.” Under förra året var hon även med och satte upp pjäsen ”Fru Marianne och Herr Wasa” i Strängnäs, skriver Nöjeslivet.

I år tilldelades hon priset Guldspiran på Guldbaggegalan med motiveringen:

Årets Gullspira tilldelas en person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska barnfilmens framgång, i en kategori som inte synliggjorts tidigare i samband med detta pris. Vår mottagare har dock i högsta grad varit synlig för den stora publiken, i generation efter generation, i Sverige och internationellt. För första gången i prisets historia går Gullspira till en skådespelare, som i kraft av sin person och sitt yrke roat en stor publik tillsammans med andra unga i en mängd filmatiseringar av älskade barnböcker. En mycket stark förebild för många barn – det finns bara en Inger Nilsson!

Publiken hoppas få se mycket av henne även framöver och det är oklart om hon kommer att välja att gå i pension som 65-åring.

ANNONS

Läs mer:

Så drabbades svenska barnstjärnor av kändisskapets baksidor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS