News55

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

Artikelbild
105 år gammal bok tillbaka på biblioteket. Arkivbild. (Foto: Pablo Spencer/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok “Ivanhoe” har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta visar på magin med böcker, säger Annaclaire Crumpton på Poudrebiblioteket i Fort Collins i Colorado till lokalkanalen 29 News.Det spelar ingen roll hur många decennier eller sekel som går, en bok kan fortfarande vara relevant för rätt läsare.

Det aktuella exemplaret av “Ivanhoe” lånades ut den 13 februari 1919. Sedan försvann den. Crumpton berättar att den lämnades tillbaka av en kvinna som inte presenterade sig. Men hon hade fått boken av sin bror, som hittat den bland moderns tillhörigheter i Kansas.

Boken är tummad och innehåller understrykningar, men den är intakt och kommer nu troligen att ställas ut i Fort Collins.

1919 tog det lokala biblioteket där två cent om dagen i förseningsavgift. Justerat för inflation innebär det att “Ivanhoe” skulle kunna inbringa böter på motsvarande 150 000 kronor. Men inga sådana krav kommer att ställas.

Vi är bötesfria, säger Crumpton.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS