News55

Att Hyland inte nämns är en inkompetensförklaring

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 aug. 2015

Fler medieprofiler stämmer nu in i kritiken som redan riktats mot Sveriges Radios 90-årsjubileum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Debattören och författaren Lars-Ragnar Forsberg håller med den kritik som som uttalats av bland annat Ingvar Oldsberg angående det icke-existerande omnämnandet av Lennart Hyland under Sveriges Radios 90-årsjubileum förra veckan.

– Det är ren och skär skandal, säger Lars-Ragnar Forsberg, som skrivit en bok om Lennart Hyland.

I boken beskrivs Lennart Hyland som:

“… sannolikt den viktigaste personen i svensk radio- och tv-historia. Under tre decennier trollband han miljontals människor över hela vårt land. Hans program var både roliga och meningsfulla.”

LÄS MER: Sveriges Radio – 90 år och 100 procent dubbelmoral

Till News55 utvecklar författaren den kritik han riktar mot Sveriges Radio.

– Att överhuvudtaget göra ett program till radions 90-årsjubileum utan att ens Lennart Hyland nämns är en inkompetensförklaring i sig själv. De som jobbade med uppbyggnaden av jubileet och säger att de är för unga för att minnas Hyland bör få en historielektion om och av Sveriges Radio.

Lars Ragnar Forsberg får medhåll av teveprofilen och radioprataren Fredrik Belfrage:

ANNONS

– Det här är som att skriva svensk fotbollshistoria och inte nämna Zlatan.

Vd:n borde krypa fram 

Lars-Ragnar Forsberg förstår inte hur tankarna gick när redaktionen som satt och planerade den stora jubileumsfesten i Berwardhallen med uppträdanden och tal. Han vänder sig direkt till vd:n för Sveriges Radio, Cilla Benkö.

– Hon borde krypa fram och förklara sig. Jubileer är oerhört viktigt, att hon bara skulle överlämnat jobbet till en redaktion som är för unga eller okunniga att veta vem Lennart Hyland var, är inte trovärdigt.

      LÄS MER: Oldsberg kritiserar Hyland-tabbe

Lars-Ragnar Forsberg ser bara en förklaring till mörkandet av Lennart Hyland.

Det handlar om avundsjuka

– När jag skrev boken om honom så visade det sig att många i branchen tyckte han var snorkig och otrevlig. Han var inte omtyckt av alla, dessutom hade han sina problem med alkoholism och samtidigt var han en talang som jag tror många är avundsjuka på.

ANNONS

Lars-Ragnar Forsberg uppmanar personalen på Sveriges Radio att istället för att försöka glömma och gömma, låta sig inspireras och lära sig av Lennart Hylands teknik.

– Det här jubileet förstärker min uppfattning om att Lennart Hyland var för stor för att det ska accepteras, i stället för att ha honom som föredöme så försöker man få det att verka som att han är bortglömd, säger Lars-Ragnar Forsberg.

– Men det är han inte. Det är omöjligt.

När News55 försöker nå Cilla Benkö är hon på semester och kan därför inte kommentera kritiken. Sveriges Radios presschef Eva Sahlin hänvisar till Sveriges Radios sajt, där ljudklipp på Lennart Hyland har uppmärksammats i samband med jubileet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS