News55

Henrik Fexeus om bokidén: "Det lät som en katastrof"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2022

Han har skrivit 14 böcker, kan läsa dina tankar och tycker Camilla Läckberg är rörig. Henrik Fexeus, om livet vid 50.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Henrik Fexeus, 50.  Kärt barn har många namn och det yttrycket kan man minst sagt applicera på Henrik där föreläsare, författare, mentalist och programledare är några av epiteten.

Han har de senaste 16 åren medverkat som expert på kroppsspråk och ordlös kommunikation men är främst känd för att underhålla inom mentalism som är en form av magi för att skapa en övernaturlig förmåga till påverkan eller tankeläsning. Han har även turnerat med många föreställningar i landet och varit flitigt anlitad i diverse TV-program.

Henrik har även släppt en mängd böcker som ”Konsten att läsa tankar”, ”Öka din sociala kompetens”, Alla får ligga” och ”När du gör som jag vill” och har även bland annat programlett ”Hjärnstorm” på SVT, suttit i juryn i ”Talang” och varit programledare för ”Kärlekskoden.”

Nyligen har författaren haft bråda tider. Han har nyligen medverkat i årets upplaga av ”Let´s Dance” där hans danspartner var Malin Watson och även samtidigt marknadsfört boken ”Box” som han skrivit tillsammans med Camilla Läckberg. Den andra boken som paret kommit ut med är ”Kult” som lanseras samtidigt som deras första bok kommer ut i flera europeiska länder

När han nu nyligen fick avsluta programmet i tredje omgången var det ändå med stolthet över modet att ställa upp.

– Det är så klart jättetråkigt, jag hade älskat att vara kvar naturligtvis. Men det är ju så här det fungerar och den tuffaste utmaningen för mig var inte egentligen inte någon specifik dans utan det var allt sammantaget. Det är förmodligen en revansch på den mobbning jag var med om som liten. Det gör att man får ett visst öga för sig själv, man vill inte sticka ut eller vara töntig. Det finns en ålder också när man börjar dansa på fest, runt högstadiet, då folk inser att det här är ju ändå lite kul. Men om man inte gör det då, vilket jag aldrig gjorde, så blir det svårare och svårare för varje år, där trappen bara blir högre och högre. Jag får på riktigt svettbrytningar och blir illamående av bara tanken att dansa så för mig var detta en av mina största rädslor någonsin att utmana.

Mentalisten är gift med Linda Ingelman sedan 2018 och har sedan en tidigare relation sönerna Sebastian, 21, och Nemo, 19, och tillsammans med Linda har de Milo, 10.

 – Det är ju lite speciellt med tonåringar, som när Nemo kom hit igår och bara skulle hämta lite kläder men stannade hela kvällen och ville sova här, vilket var toppen. Men det innebär också att en välfylld kyl kan länsas vid midnatt och att det kanske inte finns kvar någon frukost när vi vaknar. 

ANNONS

De senaste två åren har det varit mycket fokus på att skriva ihop med Camilla och duon har rönt stora framgångar. De känner varandra sedan tidigare men fick ta sig en ordentlig funderare på om de skulle riskera vänskapen genom att bli författare till en och samma bok. Det hela har gått över förväntan. Henrik är den mer strukturerade medan Camilla är mer rörig.

 – När det har handlat om storyn i böckerna har vi varit rörande överens hela tiden, det har aldrig funnit några konflikter. Där funkar våra hjärnor extremt lika men de funkar inte lika när det kommer till struktur. Jag gör gärna ett flödesschema för överblick men Camilla bara skrattar, hon jobbar helt annorlunda. Hon skriver i kaos i två veckor och sedan är hon klar, med en viss överdrift. 

Författarduon sålde inte heller in idén till förlaget förrän nästan hela verket var klart då de inte var var säkra på hur det skulle funka att jobba ihop.

– Att skriva ihop lät som en katastrof, ingen av oss gillar att jobba med andra människor så vi bestämde oss för att testa i hemlighet så fick vi se. Om vänskapen börjat knaka hade det inte varit värt att fortsätta. Det har bara varit våra partners som vetat om det i princip.

Henrik, som fyller 51 i september, är nöjd med livet och det han åstadkommit. Rent åldersmässigt har han lagt sig till med vissa manér han sett man borde göra när man uppnått en viss ålder.

– Jag har börjat göra djupa suckar och framför allt låta när jag sätter mig ner, det är precis som det hör till. Nu är jag 50, nu kan jag börja gubbsucka fast jag inte har någon anledning till det. Men jag har också bestämt mig för vissa saker, som ett statement, till exempel att jag banne mig ska kunna böja mig ner och knyta skorna utan att behöva sätta mig ner och jag har ännu inte blivit så bekväm att jag går runt i mjukisar hela dagarna. Där går gränsen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS