News55

Jan Guillou: Därför blev jag vänster

Artikelbild
Jan Guillou anlitade stjärnadvokat men förlorade i kammarrätten.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 nov. 2015

I kommande avsnitt av tv-serien "Köttberget checkar ut" berättar Jan Guillou för Claes Elfsberg om hur han som ung var högersympatisör och förespråkade svenska kärnvapen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I söndags var det premiär för tv-serien “Köttberget checkar ut” där Claes Elfsberg träffar ett antal välkända fyrtiotalister för att prata om generationen som fick allt, vad de åstadkom och vad de ställde till med.

En av personerna som Claes Elfsberg, själv fyrtiotalist med 40 år i tv bakom sig, träffar i nästa avsnitt är Jan Guillou, född 1944. Han berättar då om hur han – trots den politiska hemvist han idag har – en gång i tiden var vad han själv kallar ”naturhöger”.

LÄS MER: Claes Elfsberg och Ana Martinez: ”Låt folk jobba så länge de vill!”

“Jag är född högerpartist”

– Jag är född högerpartist. Jag kunde inte tänka mig som barn och ung fram till tonåren att man kunde vara någonting annat än höger, säger Jan Guillou i programmet.

– Första gången jag överhuvudtaget reflekterade över det där hamnade jag i en tågkupé på väg mot Stockholm med en attraktiv ung dam i min egen ålder som åker första klass. Jag feltolkar det, hon åker första klass därför att hon är politiker, hon är från SSU. Och SSU åkte tydligen redan då första klass. ”Fantastiskt, en socialdemokrat!”

      LÄS MER: Ordkrig mellan Guillou och Knausgård

Guillou var kärnvapenförespråkare

ANNONS

Claes Elfsberg frågar om detta var den första sosse Jan Guillou träffade.

– Och snygg! svarar Guillou som berättar att SSU:aren hela tiden spöar honom i de diskussioner som följer.

– Jag har aldrig blivit emotsagd, jag har bara umgåtts i högerkretsar där man säger saker utan att någon säger emot och alla säger samma saker. Men här, jäklar anacka! Hon fick mig bara under tågresan exempelvis att ändra uppfattning i frågan om Sverige ska ha kärnvapen eller inte. Alltså en typisk högerfråga.

      LÄS MER: SVT svarar på Claes Elfsbergs kritik

På frågan om Guillou på den tiden tyckte att Sverige skulle ha kärnvapen svarar Guillou ”Självklart!”

– Jag antog högerns samtliga ståndpunkter med närmast arrogant självklarhet. Och redan under den där tågresan fick den här SSU-tjejen mig att ändra uppfattning i en sådan som man tyckte ganska viktig fråga. Det var första gången som jag tänkte att någonting annat än höger faktiskt är möjligt.

“Köttberget checkar ut” sänds i SVT2 på söndagar kl 20.00

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS