News55

Jane Fonda: Jag vill inte se förvrängd ut

Jane Fonda
Jane Fonda är fortfarande i toppform trots sina 86 år. (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 26 okt. 2024

Hollywood-stjärnan Jane Fonda är 86 år och trivs med sin ålder. Hon tycker att dagens unga är för rädda för att åldras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det där med åldern är ingen stor sak för världsberömda skådespelaren och hälsoprofilen Jane Fonda som alltid varit i gång med en rad olika saker. När hon var yngre gjorde hon ett ansiktslyft som hon ångrar, har hon tidigare berättat i en intervju med Vogue, skriver Femina.

Att unga i dag däremot är rädda för att åldras tycker hon synd. En undersökning visar att kvinnor redan i 30-årsålderna utsätts för ålderism.

Jane Fonda föddes 21 december 1937 i New York, blev skådespelerska, politiskt engagerad och har ägnat sig länge åt feministiska frågor. Hon är dotter till Henry Fonda, syster till Peter Fonda och faster till Bridget Fonda.


Från vänster: Jane Fonda, Dolly Patron and Lily Tomlin
Från vänster: Jane Fonda, Dolly Patron och Lily Tomlin. Året är 1980. (Foto: Wally Fong/AP/TT)

Jane Fonda ikonisk

Jane Fonda har varit verksam i över 60 år, om inte längre. Hon har medverkat i en rad filmer och tv-serier. 1960 debuterade hon i den romantiska komedin Flickor gillar långa killar och hon har synts i filmer som Cat Ballou skjuter skarpt (1965) och Barbarella (1968). Senast har hon spelat med i Netflixserien Grace och Frankie från 2022.

Jane Fonda fick två Academy Awards för bästa kvinnliga roll som prostituerad i filmen Klute (1971) och som kär i en vietnamveteran i dramat Coming Home (1978). Hon har också blivit Oscarsnominerad för sina rollinsatser i filmerna They Shoot Horses, Don’t They? (1969), Julia (1977), The China Syndrome (1979), och On Golden Pond (1981).

Under 1980-talet och framåt blev hon uppmärksammad i en rad träningsvideos och det har framkommit att hon led av ätstörningar under mer än 20 år. I dag kan hon blicka tillbaka på sitt liv med ro och konstatera att det inte alltid var enkelt, men berikande.

ANNONS
Träningsvideo med Fonda
Jane Fonda i en av sina träningsvideos. (Foto: Nick Ut/AP/TT)
ANNONS

Med åldern kom lugnet

Vid 86 års ålder tar hon livet med ro på ett helt annat sätt än tidigare. I intervjun med Vogue 2022, sade hon bland annat:

“Jag känner mig inte så gammal. Att få unga personer att sluta vara rädda för att åldras, och hjälpa människor inse att bara för att man har nått en viss ålder så behöver man inte sluta leva livet, sluta ha roligt, sluta ha pojkvänner eller flickvänner, sluta skaffa nya kompisar, eller vad det nu är man vill göra”.

Det är tydligt att Jane Fonda inte låtit sig hindras av sin ålder. I dag kan hon blicka tillbaka på ett meningsfullt liv där hon ägnat sig åt det som känts givande och viktigt.

Slutade med ansiktslyft

Hon fick tidigt inpräntat de hårda kraven på kvinnors utseenden i Hollywood, vilket kanske drev henne till ansiktslyftet, men hon var fast besluten att inte ändra på sitt utseende och slutade med ingreppen.

“Jag tror vi alla känner till kvinnor som har mycket pengar och har gjort alla möjliga sorters ansiktslyft och sånt och som ser hemska ut. Jag gjorde ett ansiktslyft en gång och jag slutade för att jag inte ville se förvrängd ut. Jag är inte stolt över faktumet att jag gjort ett. Jag vet inte om jag hade gjort det igen, men jag har gjort det, det erkänner jag”, berättar hon för Vogue 2022.

ANNONS

Jane Fonda har konstaterat hur lätt det är att bli beroende av skönhetsoperationer, hon tar i stället hand om sin kroppsliga och mentala hälsa. Inga dyra krämer i världen gör mirakel, konstaterar hon och satsar i stället på ett sunt åldrande.

Meryl Streep har också ägnat sig åt kvinnofrågor, och ålderismen inom filmbranschen, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Även skådespelerska Jessica Parker, mest känd från Sex and the City, har satt ned foten mot fixeringen vid kvinnors utseenden i filmbranschen.

Läs också:

Filmstjärnans kamp mot ålderism

Hollywood-kändis markerar mot ålderism

Gruppen som drabbas hårdast av ålderism – inte de du tror

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS