News55

Lia Boysen: Stressymptomen var dödlig sjukdom

Artikelbild
Lia Boysen berättar om den sjukdom som drabbat henne.
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 mars 2018

Skådespelerskan Lia Boysen trodde att hjärtklappningen berodde på stress, men det visade sig att hon hade drabbats av en dödlig sjukdom. Skådespelerskan ville först inte acceptera sjukbeskedet utan fortsatte jobba trots sjukdomen, skriver Expressen. – Jag blev väldigt, väldigt chockad, säger hon till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelaren Lia Boysen hade en hektisk period. Hon hade precis skilt sig, hennes far gick bort och hon arbetade intensivt. Därför trodde hon att hjärtklappningarna hon drabbades av, samtidigt som hon förlorade i vikt, var stressrelaterade symptom. Det visade sig vara något mycket allvarligare. Lia Boysen hade drabbats av giftstruma, som beror på att sköldkörteln producerar för mycket hormoner och kan vara dödligt, skriver Expressen.

Det var i “Malou efter tio” Lia Boysen berättade om sin svåra period, skriver Expressen. Skådespelerskan tog till en början inte diagnosen på allvar och var tveksam till att ta medicinen hon ordinerats, berättar hon i programmet.

– Då tänker man att det är typiskt sorg eller stress, därför fanns det ingen tanke hos mig att det skulle vara en sjukdom. Det var min mamma som tjatade på mig att jag skulle gå till läkaren. Jag hade aldrig hört talas om giftstruma, säger Lia Boysen i programmet.

      LÄS MER: Lill-Babs hälsar svenska folket från sjuksängen

Ville inte tro på det svåra beskedet

Till expressen säger hon att hon hade svårt att ta in beskedet:

– Jag blev väldigt väldigt chockad, men det var ingenting jag gick ner mig i. Jag väljer ofta att inte gå in och känna efter så mycket i saker när de gäller sjukdomar, smärta och sorg. Det var så mycket att fixa, det var skilsmässa, praktiska saker, jobb.

När Lia Boysen väl tvingades att förstå allvaret blev hon långtidssjukskriven och tappade tron på att hon skulle kunna fortsätta sin skådespelarkarriär. Sjukdomen visade sig utåt i ena hennes öga som svullnade upp. Skådespelerskan blev förtvivlad.

ANNONS

– Jag räknade inte med att jag skulle kunna återvända. Men jag gjorde ändå två långfilmer med det här storögat när de flesta kanske hade stängt in sig. I efterhand kan man tänka att jag kanske borde gjort det, säger hon till Expressen.

Lia Boysen är nu friskförklarad, men har gått  igenom fem ögonoperationer och eventuellt blir det en sjätte i framtiden.

– Det är en väldigt liten ögonlocksgrej för att kunna stänga ögat bättre. När de är inne och pillar så mycket i ögon så är det muskler som drar ihop sig och ärrbildningar som man inte riktigt vet hur de läks. Det är mycket krångel, säger hon, till Expressen.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS