News55

Magnus Härenstam i en av sina sista intervjuer - kritiserar sin generation

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 26 nov. 2015Publicerad: 26 nov. 2015

Bortskämd, girig och har lyckats röra till det ordentligt på jorden. Det är ord och inga visor när Magnus Härenstam, i en av sina sista intervjuer, beskriver 40-talisterna i SVT:s "Köttberget checkar ut".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästa vecka är det dags för det årliga klimatmötet i Paris, COP21, där världens beslutsfattare ska komma överens om en gemensam plan på hur man ska hantera klimatfrågan. Lägligt nog är det premiär för programmet “Köttberget checkar ut” med programledaren Claes Elfsberg som gästades av skådespelaren Magnus Härenstam kort innan han gick bort i cancer.

      LÄS MER: Vi “förlorar” inte “kampen” mot cancern

Under intervjun blir Magnus Härenstam ombedd att sammanfatta vad 40-talisterna lyckats bra med som de lämnar över till andra i samhällsbygget. Han svarar:

– Får jag börja med andra sidan? Vi har lyckats röra till det ordentligt på jorden alltså. Det är ju förfärligt att dessa klimatmöten inte kan komma till några slutgiltiga beslut om hur vi ska ta hand om den här röran som 40-talisterna i allra högsta grad har varit med och skapade.

      LÄS MER: Claes Elfsberg – Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt 

Han poängterar att hans generation blivit bortskämd och girig till följd av att den kunnat kosta på sig stora samhällsbyggen som pensionssystem och försäkringssystem.

– Nu ska det privatiseras, nu ska det in ännu mer kulor, säger han men påpekar att 40-talisterna ju var en kompetent och arbetsam generation.

Magnus Härenstam uttrycker också en oro för den yngre generationen som växer upp i ett hårdare samhälle med ett race som kräver att varje person måste tänka mer på sig själv för att hinna med.

ANNONS

“Köttberget checkar ut” sänds i SVT2 klockan 20.00 på söndag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS