News55

Republikanska föreningen ber om pengar inför kunglig födsel

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 feb. 2016

Republikanska föreningen planerar kampanjaktiviteter i samband med de kungliga födslarna som snart kommer äga rum. Och det är bråttom att få in pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Ja, det börjar brinna i knutarna, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för republikanska föreningen, till News55.

– Kungahuset har sagt att det är dags i mars så det är lite brådis, det kan ju ske tidigare också.

      LÄS MER: “Välkommet om hovet hjälper till att lösa den akuta bristen på boenden”

Målet: 170 000 kronor

Republikanska föreningen planerar en rad kampanjaktiviteter i samband med de kungliga födslarna, bland annat en helsideannons i en dagstidning, det skriver Dagens Media.

– När det händer någonting inom kungahuset som till exempel barnafödslar så ökar det allmänna intresset och vi ser det som ett bra tillfälle att diskutera statsskicket och lyfta våra krav på republik, säger Magnus Simonsson.

Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel väntas föda sitt andra barn i mars och snart är det även dags för Sofia och prins Carl Philip att föda sitt första barn. Republikanska föreningens målsättning är att få in 170 000 kronor via crowdfunding innan de kungliga födslarna sker. Vem som helst kan klicka in sig på sajten Generosity och skänka pengar för att möjliggöra helsideannonseringen.

“Monarki handlar inte om söta bebisar”

ANNONS

På crowdfundingsajten skriver republikanska föreningen:

“Två nya prinsar eller prinsessor är på väg att födas. Snart utbryter kunglig yra i Sverige. Kungahuset kommer att försöka använda tillfället till att stärka sin position. Men monarki handlar inte om söta bebisar, utan om att det är emot alla demokratiska principer att landets främsta företrädare ska få sin position i arv”.

      LÄS MER: Löfvens brev till 11-åring som ifrågasätter kungens pengar

Förutom den planerade annonseringen kommer republikanska föreningen även skicka ut pressmeddelanden och gå ut med debattartiklar. Hur mycket pengar som kommit in vet ännu inte Magnus Simonsson.

– Insamlingen började i dag, så några siffror har jag inte än.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS