News55

Sven Wollter: "Måste man lägga sig ner och dö för att man är pensionär?"

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 juni 2017

Skådespelaren Sven Wollter, 83, lever gott som pensionär och det på sydligare breddgrader, skriver Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den mycket uppskattade skådespelaren Sven Wollter, 83, har funnit sig tillrätta i tillvaron som pensionär. Han och hans fru Lisa Wede, 65, pendlar vanligtvis mellan Stockholm och Luleå och efter att de kommit hem från en två månader lång resa till Italien börjar de sydligare breddgraderna locka allt mer, det skriver Aftonbladet.

      LÄS MER: Johan Ulvesson om sin svåra sjukdom: “De visste inte om jag skulle vakna”

“Pensionärslivet innebär bara att man får större chans att bestämma”

– Måste man lägga sig ner och dö för att man är pensionär? Nä. Pensionärslivet innebär bara att man får större chans att bestämma vad man själv vill göra. Och jag har haft min pension, för fan. Jag tycker att folk ska pensioneras vid 65. Det är för jävligt att de vill höja pensionsåldern. Det är jordens lögn att vi inte skulle ha råd att gå då, och de flesta är trötta vid 65, säger Sven Wollter till Aftonbladet.

Sven Wollter tillbringade två månader i italienska Ligurien och har också hunnit med att besöka Florens, Pisa och franska Antibes. Enligt skådespelaren har Italien sedan en tid tillbaka funnits i bakhuvudet som en potentiell tillflyktsort för honom och hustrun.

– Vi började snacka om att när vi bägge är pensionärer skulle vi undersöka om vi inte kunde bo där några månader varje år när det är tungt i Sverige. Och Luleå är det tungt i april–maj när våren aldrig kommer, säger han.

      LÄS MER: Kalle Moraeus togs för fortkörning – överklagar domen

“Jag kände mig väldigt hemma”

ANNONS

Något som Sven Wollter särskilt uppskattar är italienarnas gästfrihet, berättar han för Aftonbladet.

– Jag kände mig väldigt hemma väldigt snart. De här italienska människorna släppte in en, fast vi bara talade turistitalienska. Vi lämnade faktiskt en blomma i baren när vi skulle åka hem.

– Vi blev nog så småningom definierade som inflyttade, säger han.

Och Sven Wollter vet att njuta av livet, även på ålderns höst.

–  Vi ska inte betrakta ­livet som ett räkneexempel. Hur mycket har du gett och hur mycket får du tillbaka? Låt det i stället vara, med alla sina skiftningar, alla glädjeämnen och bedrövelser.

 

Paret planerar redan inför nästa långresa.

– Vi snackar om det. Vi ska prata med familjen som äger lägenheten igen. Men jag längtar också efter till exempel Sicilien. Jag har en plan som jag försöker sälja in hos Lisa, att följa E 45:an från Karesuando till Siciliens södra punkt. Den går nämligen rakt genom hela Europa, säger Sven Wollter till Aftonbladet.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS