News55

De älskar att sticka åt behövande

De älskar att sticka åt behövande
De älskar att sticka åt behövande (Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 04 maj 2024

Stickningen har blivit ett slags livselixir för SPF pensionärerna i Vimmerby. De gör något som de älskar och samtidigt något meningsfullt. Hjälpverksamheten är viktig för dem de stöttar, vilket inspirerar dem till att fortsätta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi älskar verkligen att sticka och många av oss har barnbarn, berättar Birgitta Karlsson, ordförande i SPF Seniorerna Vimmerby för tidningen Senioren.

Ett tjugotal medlemmar  i föreningen stickar varma acessoarer till barn i Ukraina så att de ska få lite lindring i den helvetiska situationen de befinner sig i. Vintrarna kan dessutom bli väldigt kalla i Ukraina. 

Tidigare har de stickat babypaket som via Human Bridge skickat till sjukhus i Afrika.
– Vi stickade små koftor, mössor, sockar och sydde tygblöjor av gamla lakan. Sedan lade vi till tvål, handduk, tvättlappar, filt och tre säkerhetsnålar i varje paket. 

Föreningen som har över 1000 medlemmar – ett aktivt gäng pensionärer som deltar i en mångfald av aktiviteter. Bland de populärase är dans och träning, berättar Birgitta Karlsson vidare. 

Att jobba som volontär är meningsfullt

Maria Alsander är verksamhetsledare på Volontärbyrån och berättar att den som en gång aktiverar sig som volontär ofta blir kvar eftersom det känns meningsfullt att hjälpa andra. Att göra en insats skapar en meningsfull känsla av delaktighet, men också av att det man gör blir något gott för en annan person. En person i utsatthet.

På Volontärbyrån arbetar man gärna med personer från 55 år och uppåt i åldrarna eftersom de ofta engagerar sig på längre sikt. Det finns många möjligheter för pensionärer att engagera sig på olika sätt  och Volontärbyrån kan vara en bra början.

Att jobba sig för sociala ändamål innebär nya erfarenheter med människor som verkligen uppskattar den hjälp de får.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS