News55

Fransk bulldogg: Populär ras med hälsoproblem

Fransk bulldogg: Populär ras med hälsoproblem
Fransk bulldogg är en hund som charmar många. Men rasen har också en del hälsoproblem. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Fransk bulldogg är en av de mest populära hundraserna i världen. Men hundarna dras också med en rad hälsoproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fransk bulldogg, eller “frallor” eller “frenchies” som de kärleksfullt kallas i folkmun härstammar trots sitt namn från England och den engelska bulldoggen. Med sina stora fladdermusliknande öron är fransk bulldogg en av de mest populära små hundraserna i världen, skriver Pet é Pop.

Charmig och älskad

Det är en liten men muskulös hund med kompakt kroppsbyggnad. Trots sitt ibland lite stränga och allvarliga ansiktsuttryck är fransk bulldogg känd för att vara ovanligt vänlig, lekfull och lättsam. Hundarna är intelligenta och har en tendens att vara lätta att träna. Dessutom är fransk bulldogg sällskapliga och har stor personlighet. De knyter ofta starka band till sina familjer.

Den charmiga rasen har ökat kraftigt i popularitet och rankas ständigt bland de mest älskade raserna. 

ANNONS

Avel och sjukdomar

Men det finns också en baksida. Det förekommer en rad hälsoproblem bland rasen.

Ett antal hundraser, däribland fransk bulldogg, lider av en uppsjö sjukdomar eller missbildningar som skapats av för grova avelsprogram. Enligt såväl veterinärer som djurrättsorgansiationen Animalia är rasen i riskzonen för långvarigt lidande, skriver Svenska Yle.

Trubbnosiga raser innebär att nosen är väldigt kort, vilket leder till att samma mängd organ – öga, näsa, mun, hjärna, öron – ska rymmas in i en skalle med mindre volym. Det innebär att det kan förekomma andningssvårigheter och andra problem med till exempel synen och migrän, enligt Svenska Yle.

ANNONS

Bulldoggar har också svårigheter att reglera sin kroppstemperatur, ett syndrom vid namn brakycefalt obstruktivt andningssyndrom, BOAS, som kommer från det underdimensionerade huvudet.  Runt om i världen pågår forskning kring BOAS som både är allvarliga och komplexa problem.

“Det är av största vikt att dessa problem tas på största allvar i avelsarbetet”, anser Fransk Bulldogg Klubb.

Några saker som kan vara symptom på andningsproblem:

  • Snorklingar och snarkning vid andning
  • Orörliga  näsvingar och trånga/knipta näsborrar
  • Bukandning och indragningar av förbröstet vid andning
  • Uppkastningar av vitt skum vid ansträngning

Andra hälsoproblem

På grund av platt ansikte är även ögonen mer utsatta. Fransk bulldogg är därför mer benägna att få ögoninfektioner. Ögonskador kan leda till ett sår på hornhinnan, som blir allt allvarligare om behandlingen försenas. Ett annat vanligt hälsoproblem för fransk bulldogg är “cherry eye”, där ögonvävnad sticker ut ur ögonhålan. Det kan påverka ett eller båda ögonen och kommer att kräva ett besök hos veterinären, skriver FBK Sverige

Fladdermusöronen som är en stor del av charmen hos rasen kan också innebära en vanlig källa till hälsoproblem. En smal hörselgång i kombination med en vidöppen ingång gör att bakterier och skräp lätt kan komma in och orsaka en infektion, det är något som kan hända även med en noggrann rengöringsrutin.

Vidare är fransk bulldogg mer benägen att få problem med smärta i ryggen och nacken än andra hundar och detta kan vara ett resultat av hur de är uppfödda för att utveckla egenskaper som korta bakben och en missbildad svans. Vi ser en blandning av problem som sträcker sig från ryggsmärta till diskbråck även känt som ”invertebral disc disease” (IVDD), skriver FBK Sverige.

ANNONS

Läs vidare:

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Ska du skaffa hund? Undvik denna ras som nybörjare

Hundtricket ger dig nya vänner – men ingen dejt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS