News55

Här möts äldre i dans – inspireras av SVT

äldre dansar
I Göteborg arrangeras utomhusdans för äldre. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

I SVT-serien “Hotell Romantik” inspireras äldre att ge sig ut i naturen och dansa. Det tar man fasta på i en större svensk stad som nu arrangerar rejv för 65-plussare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den populära SVT-serien “Hotell Romantik” gick deltagarna på skogsrejv i första säsongen.

– Jag tycker att fler pensionärer ska ta sig in i skogen och gå på rave. Det här är frigörande för hela kroppen. Ät lite chips och kanske ta en öl innan. Jag äter bara chips jag, men det är magi, sa deltagaren Merja Haanpää då.  

äldre dansar
Fest på stranden i Hotell Romantik. Här med Lasse och Marie-Louise. Foto: Janne Danielsson/SVT. Pressbild.

Den frigörande dansen i skogen har inspirerat fler och nu anordnar Göteborgs stad rejv för seniorer, skriver Vårt Göteborg.

– Just att det är rejv är kanske en sanning med modifikation. Vi är inte på en okänd plats i mörker och vi dansar inte i flera timmar i sträck. För oss handlar rejv om att dansa utomhus och ha roligt tillsammans, säger Paula Lindblom, äldresamordnare på mötesplatserna i stadsområde Sydväst och en av initiativtagarna till seniorrejven.

Kom som du är

Syftet med projektet är att ge äldre möjlighet att träffa andra människor, för att förebygga ensamhet. Samtidigt erbjuds ett tillfälle att röra på sig under roliga och spännande former. 

–  Det som är så bra med just rejv är att man inte behöver ha en danspartner. Man kan komma själv och sedan dansar vi i grupp tillsammans. Och man dansar utifrån sina egna förutsättningar. Folk kommer med både rullatorer och permobiler, berättar Lindblom för tidningen.

ANNONS
ANNONS

Ny folkrörelse för äldre?

Rejven anordnas av mötesplatserna i stadsområde Sydväst och danssugna göteborgare kan skriva upp dessa datum i kalendern

  • Onsdag 22 maj, Askimsbadet
  • Tisdag 11 juni, Trädgårdsföreningen
  • Onsdag 12 juni, Positivparken

Alla dessa tillfällen pågår mellan klockan 13–14. 

– Det är verkligen enkelt och något som alla kan vara med på. Min förhoppning är att andra mötesplatser och boenden börjar fixar rejv för sina seniorer. Det vore fantastiskt om det här är starten på en ny folkrörelse, säger Paula Lindblom till Vårt Göteborg.

Läs mer:

Efter succén i SVT: Ordnar eget Hotell Romantik

Därför kan dans vara bättre än gym

ANNONS

Så inspirerar färgstarka Anna från Hotell Romantik

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS